Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Roser Porta

Roser Porta

Filòloga

 

 

Refugis i trenques




Hi havia un passadís estret rere d’un taulell ple d’objectes de papereria. La dependenta m’hi deixava passar sempre fins a arribar a les poselles del fons i em deia: “entra, mira i tria, tu mateixa...” Passava una bona estona escollint entre els llibres d’Enid Blyton, perquè estàvem al segle XX i Geronimo Stilton encara no era ni un projecte de cèl·lula. Allò va ser l’entrada a tot un món. Aquell espai, la llibreria Cortés, al carrer dels Jueus de la Seu, ja no existeix, però després he tingut accés a molts més, per sort. Hi ha hagut més passadissos i molts més llibreters amables i eficients com el Lluís Canal (pare i fill) de la Llibreria, l’Anna i el Pere Miquel de La Puça i el Xavi Purgimon, que són més eficients que qualsevol algoritme fred i llunyà i coneixen els gustos i necessitats dels seus clients molt millor que les màquines.
No entenc res de màrqueting ni de tendències de mercat, però  després d’un temps de desaparicions, cada cop podem passejar per més llibreries noves. A Barcelona, des d’espais mitjans com la Calders fins a les enormes Finestres o l’Ona, que sumen a espais paradisíacs com la Central del Raval. Llibreries molt actives, que són molt més que espais contenidors de llibres, que generen esdeveniments, trobades, cultura en definitiva. Espais amb molta personalitat i que ofereixen alguna cosa més que un producte.
I molt aviat, potser aquest mes, estrenarem dues llibreries ben a prop. A la Seu la mítica botiga Urgèlia, mítica pels seus fuets i embotits en general a més de l’aire familiar i entranyable que li donaven els seus propietaris –disculpeu avui m’estic passant amb la nostàlgia– es convertirà en una llibreria. Serà El Refugi, llibreria crítica, creada com a cooperativa, segons expliquen els seus impulsors a Twitter. Han tirat endavant una campanya de micromecenatge i s’autodefineixen com “un refugi de pensament crític”, “punt de trobada d’idees per transformar la nostra realitat més propera”, es proposen “impulsar l’economia social i solidària” i volen “teixir xarxes de complicitat”. Només per la valentia de convertir un local del carrer Canonges en un nou negoci ja mereixen un aplaudiment que se senti d’aquí a Madagascar, i si hi hagués més dinamitzadors culturals d’aquell carrer medieval que podria ser preciós però ara és brut i trist, aplaudiríem fins a l’infinit i més enllà. 
L’altra llibreria que obrirà portes en breu serà La Trenca, a la plaça Rebés d’Andorra la Vella, on ara podeu veure un cartell gegant que anuncia “pròleg d’una llibreria”. Aquest espai vol ser “el punt d’un camí d’on n’arrenca un altre”, “una llibreria sòlida i d’autor”, segons explicaven a les pàgines de cultura d’aquest diari fa uns dies. La Trenca, que vol ser aire nou, dinamitzadora de nous esdeveniments, estarà situada damunt d’un gimnàs i d’un restaurant “bio”. Els restaurants bio es mereixerien un altre article com a negocis emergents, però d’això sí que no hi entenc res. De moment, m’estimo més començar a voltar per les llibreries, les velles i les noves, les grans i les petites, les d’aquí i les d’allà i desitjar-los molt èxit.  

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte