Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de SVela

Susanna Vela

Presidenta del Partit Socialdemòcrata (PS)

 

 

Reivindicar la funció pública
Aquestes passades setmanes hem assistit, no sense perplexitat, a l’afer del secretari d’estat d’Economia (i funcionari) –en el fons i la forma– sobre el qual no tornaré perquè la posició del Partit Socialdemòcrata ha estat clara i contundent al respecte. El que vull compartir amb vostès és la meva profunda tristesa i inquietud amb relació al que s’ha expressat sobre la funció pública i el funcionariat en extens –incloent-hi els treballadors públics indefinits– al llarg d’aquests dies. El funcionari és un professional que utilitza com a marc d’actuació la imparcialitat, l’eficiència i el respecte dels ciutadans i els seus drets.

El funcionari, en el sentit ampli, garanteix el manteniment dels servis públics amb independència del poder polític. En les passades legislatures de DA, des del PS es va defensar la figura del servidor públic (el civil servant anglès) perquè per a nosaltres el treballador públic és una de les peces necessàries, juntament amb les lleis, els propis poders públics i els tribunals de justícia, per garantir la neutralitat de les administracions públiques. Com a ciutadana no vull una funció pública devaluada amb persones que hagin de tenir altres feines perquè no tenen una retribució justa i suficient.

Algú pot creure (i acceptar) que amb aquesta política de “desfuncionarització” i “devaluació” de l’Administració pública aconseguirem un sector públic més eficient, flexible i transparent i més orientat a les necessitats de la ciutadania?

Els treballadors públics tenen l’obligació de desenvolupar amb diligència les tasques que tinguin assignades i vetllar pels interessos generals amb subjecció i observança de la Constitució i de la resta de l’ordenament jurídic, i han d’actuar d’acord amb principis com l’objectivitat, integritat, neutralitat, responsabilitat, imparcialitat, confidencialitat, dedicació al servei públic, transparència, exemplaritat, austeritat, accessibilitat, eficàcia, honradesa i respecte a la igualtat entre dones i homes.

Aquests treballadors no poden exercir altres activitats professionals diferents de les que deriven de la seva condició de funcionari ni en el sector públic ni en el sector privat llevat d’unes excepcions establertes per llei (la gestió del patrimoni i col·laboració en el negoci familiar sense percebre cap remuneració; la docència i formació per raó del lloc que ocupen a l’Administració; la producció i la creació literària, artística, científica i tècnica i la recerca) o de determinades situacions contractuals (contractes a mig temps i de durada d’un any i aquells que perceben un sou inferior al 120% del salari mínim) i, evidentment, sempre fora de l’horari laboral de l’Administració.

La prohibició de treballar a la vegada al sector públic i privat no és cap caprici del nostre legislador, és general a Europa. Per què aquesta dedicació a un sol lloc de treball sense més excepcions que les que demani el propi servei públic? Per evitar que l’exercici de les activitats privades pugui interferir en el funcionament normal del servei, impedir o menyscabar l’estricte compliment dels seus deures o comprometre la seva imparcialitat o independència. La prohibició de l’acumulació d’activitats professionals és una obligació ètica de primer ordre.

Demanaria que no us deixéssiu entabanar per visions neoliberals que cerquen una administració dúctil i fràgil. Ser funcionari o treballador públic no és cap obligació. Sí que és una vocació de servei públic i de treball en la defensa de l’interès i el bé comú atenent els valors ètics del servei públic. Siguem una ciutadania madura i exigent i reivindiquem-la. Treballem per a la legitimació social de l’Administració en un sentit ampli i enfortim-la entre tots i totes, i no la rebaixem ni la menystinguem. Lluitem per una funció pública de qualitat amb l’objectiu de mantenir el paper del sistema públic i la supervivència de l’Estat del benestar.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic