Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de RAreny

Rossend Areny

Mestre i conseller lauredià

 

 

Religió a l’escola




Aquest estiu ens deixarà dilemes sonats com el de les classes de religió catòlica en horari lectiu. He d’avançar que escric aquestes ratlles com a creient, com a individu d’una societat plural respectuós amb totes les confessions religioses, com a ciutadà d’un Estat que es vol laic, però també com a mestre de l’Escola Andorrana. Per tant, no se’m fa gens evident fer una anàlisi imparcial i molt menys objectiva. Però ho intentaré, intentant també que ningú s’ofengui.

Un Estat laic és aquell que prescindeix de qualsevol confessió religiosa en la seva constitució política. És difícil de concebre aquí a Andorra tenint com tenim un cap d’Estat que pertany a l’Església. Si bé la nostra Constitució no fa esment de manera literal que Andorra és laica, sí que se l’hi considera. En aquest sentit, l’article 11 garanteix la llibertat de culte però també garanteix a l’Església catòlica “l’exercici lliure i públic de les seves activitats i el manteniment de les relacions de col·laboració especial amb l’Estat”. Per tant, podríem parlar d’un laïcisme descafeïnat. Aquest seria, doncs, l’inici de la controvèrsia per a aquells que defensen un Estat manifestament laic.

Fet aquest repàs de la situació de la religió catòlica al país, entenem el motiu pel qual s’imparteixen classes de religió al nostre sistema educatiu. Ara bé, un cop l’exercici de les seves activitats a les escoles és garantit per la Carta Magna, no hi hauria aquí un greuge amb la resta de confessions, tenint en compte que la Constitució també garanteix la llibertat de culte? Què passaria si algú proposés classes d’islam o de judaisme en el nostre sistema educatiu? Algú deia que les famílies han de poder triar si els seus infants han de fer o no classes de religió. I els infants de les famílies musulmanes o jueves, per citar només les religions monoteistes, no tenen també dret a rebre classes de les seves religions? No són també ciutadans d’Andorra? Ens adonem que el problema no és tan senzill de resoldre.

El segon aspecte que genera conflicte és que aquestes classes s’imparteixin en horari lectiu. Aquella hora en què els infants marxen de l’aula, per pocs que siguin, obliguen la resta de la classe a abandonar el programa curricular, ja que el mestre no pot avançar temari. Llavors aquests fan tasques de treball individual mentre esperen que es reincorporin aquells alumnes que han anat a la classe de religió. Fins a quin punt els infants que no tenen cap creença religiosa han d’aturar les activitats curriculars mentre el Jordi o la Paula són a religió? Entenc que els pares manifestin la seva queixa obertament. I parlo amb coneixement de causa. Potser la solució seria que els nens i nenes que desitgen aquella hora de religió la fessin fora de l’horari lectiu, al migdia, per exemple, per poder gaudir del dret que els ofereix la Constitució sense perjudicar els altres infants, que també estan protegits per la Carta Magna. Potser seria tan senzill com això.

Quant als programes curriculars de l’hora de religió, sí que és cert que són respectuosos amb la resta de religions i també s’hi ensenyen valors de la persona i de la ciutadania. Per tant, no estic d’acord amb certes declaracions que asseguren que aquella hora de religió serveix per adoctrinar els infants que hi assisteixen. En qualsevol cas, la decisió sempre és de les famílies i cal respectar-la. Jo no he vist mai, per part dels infants que fan religió, intransigència vers la resta de confessions o senzillament vers aquells qui no en practiquen cap. Però així com no combrego amb aquelles acusacions d’adoctrinament tampoc ho faig amb aquells qui defensen l’hora de religió perquè tenim el cap d’Estat que tenim.

Per tant, i al meu entendre, cal trobar l’equilibri perquè tothom pugui gaudir de les llibertats que li garanteix la Constitució, unes o altres.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte