Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Marta Alberch

Marta Alberch

Directora d'Unicef Andorra

 

 

Rentat de mans per a tothom




Aquests dies s’ha presentat la iniciativa Hand Higiene for All (higiene de mans per a tothom). Aquesta acció conjunta entre l’Unicef i l’OMS vol posar de manifest que encara avui en dia s’estima que 3.000 milions de persones, o el que és el mateix, el 40% de la població mundial, no tenen accés a aigua i sabó per rentar-se les mans. La gran majoria són famílies vulnerables que viuen en els països més pobres, que estan en campaments temporals, de desplaçats interns o refugiats o que es troben en zones en conflicte. Alguna altra dada: el 43% de les escoles, aproximadament 818 milions d’alumnes, no tenen tampoc aquests serveis.
Nosaltres tenim la sort de ser un dels tres de cada cinc que sí que tenim accés a una bona higiene de mans i que sempre que ens cal rentar-nos les mans ho podem fer amb aigua i sabó.
Es recomana que cada vegada que ens moquem, tossim o esternudem, utilitzem el transport públic, manipulem diners, animals o escombraries, quan tinguem cura d’una persona malalta, abans de menjar, després d’utilitzar el vàter, quan canviem els bolquers dels nadons o si toquem qualsevol superfície pública, ens rentem les mans amb aigua i sabó. Us imagineu que un gest tan senzill per a qualsevol de nosaltres, no estigui disponible per a milions i milions de persones?
La pandèmia de la Covid-19 ha posat de manifest la importància de rentar-se les mans quan calgui per evitar la propagació de la malaltia que tantes morts està causant. Juntament amb l’ús de la mascareta i la distància social, és un dels simples i bàsics gestos barrera que ens pot protegir de la infecció. Alhora també ha posat sobre la taula la inacceptable situació en la qual es troben milions de persones i que ja existia abans de la Covid-19, com ara que no tenen accés a una bona higiene de mans. 
També cal tenir en compte que rentar-se correctament les mans no només ens protegeix contra el tan present ara mateix coronavirus, sinó que també evita altres malalties com ara la diarrea. Recordem que les infeccions diarreiques són la principal causa de mortalitat entre els infants menors de cinc anys.
Amb tota aquesta informació, les dues agències, juntament amb altres socis, fan una crida a treballar al més aviat i ràpidament possible per millorar l’accés als serveis d’higiene, per assegurar que en qualsevol entorn (sigui rural, remot, campament temporal...) es disposi d’aigua, sabó o gel desinfectant. També és important promoure un canvi de cultura  per fer que tothom tingui la informació necessària per saber la importància d’un bon rentat de mans. I cal tenir en compte que les solucions que s’aportin siguin sostenibles, adaptades a l’entorn i assequibles, especialment per a les famílies més vulnerables,  que són un dels col·lectius afectats per aquesta manca d’accés a aquest servei.
Per acabar, deixeu-me que comparteixi algunes de les accions que ja s’estan portant a terme per canviar aquesta situació. Al Iemen, l’Unicef està ampliant la seva resposta a tot el país subministrant aigua neta a les comunitats que ho necessiten i distribuint kits d’higiene bàsics, que contenen sabó, tovalloles i galledes, a les famílies desplaçades. Ja se n’han beneficiat més de mig milió de llars, que també han rebut informació sobre el distanciament social i altres mesures per prevenir la infecció. A Kenya, s’està donant suport al govern proporcionant subministraments d’aigua, sanejament i higiene en zones específiques del país. Ja s’han repartit 26.000 barres de sabó per a famílies vulnerables i 100 polvoritzadors per a la desinfecció d’espais públics. A Veneçuela, per ajudar a prevenir la propagació de la Covid-19, l’Unicef està ajudant a reparar i construir noves instal·lacions per rentar-se les mans als centres sanitaris prioritaris, a més de proporcionar subministraments per a la neteja, la higiene i la protecció personal a més de 65 centres sanitaris i més de 500.000 persones.
Entre tots, poden aconseguir fer que l’accés a una bona higiene de mans sigui universal. Ho hem de fer possible.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte