Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de CBenet

Claude Benet

Professor i exministre de Turisme

 

 

Repensant la nostra democràcia

Repensant la nostra democràcia
La democràcia és un mal sistema, però és el menys dolent de tots els sistemes
Winston Churchill

La democràcia, és a dir, el poder del poble, és un sistema de valor variable. Alguns països autoanomenats democràtics són veritables dictadures. No és el cas de la democràcia andorrana, tot i que segurament podríem atorgar una millor nota al nostre país. En un país on, a grans trets, només un habitant de cada dos pot fer valer el seu dret de ciutadà, i encara cada quatre anys, queda palès que la democràcia és molt millorable.  
No parlo de permetre el dret de vot als residents de les parròquies, per a mi seria un contrasentit, ja que donaria encara més força als  comuns davant d’un poder central sovint sotmès als desitjos o capricis dels mandataris comunals. Darrerament n’estem tenint molts exemples amb la disbauxa de projectes de dubtosa necessitat.
El Govern hauria de promoure consultes de tota la població legalment resident a Andorra i alhora permetre copsar les necessitats reals de totes aquestes persones. No vol dir que tots els residents legals tindrien dret de vot, però una consulta aprofundida i gairebé permanent ja ens donaria una àmplia visió de les necessitats reals de les persones i a partir d’aquí els partits polítics i mandataris podrien dissenyar una política prenent decisions més en consonància amb opinions, neguits i observacions de gran part de les persones consultades, una veritable majoria que podria expressar-se oficialment encara que no tingués dret de vot. Certament la cosa política provocaria més interès.
El recurs ocasional a referèndums podria igualment apropar els ciutadans als mandataris i ajudar a combatre la creixent desafecció de la ciutadania per la cosa política, mostra evident d’un empobriment de la nostra democràcia. També semblaria oportú rebaixar els anys de residència a Andorra per sota dels vint anys encara exigits.
Finalment, molt agosarat diran alguns, però que segurament ajudaria a enfortir la democràcia, proposaria permetre que els ciutadans gaudeixin del seu dret de vot a partir dels setze anys, manera certament de fer-los responsablement partícips de la vida ciutadana, recollint la sensibilitat i compromís de molts d’ells per un futur que, més que de ningú, és sobretot d’ells.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic