Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de SVela

Susanna Vela

Consellera general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata

 

 

Repensar el model econòmic




La pandèmia de la Covid-19 i les seves conseqüències socials i econòmiques haurien de servir per repensar, en general i per a Andorra, un model econòmic que, d’altra banda, ja ha donat mostres d’esgotament. La crisi sanitària només ha fet que accelerar la situació que s’estava gestant i l’ha complicada encara més (augment de les desigualtats i del nombre de persones en risc d’exclusió social, increment de la concentració de la riquesa...). No sé si tot el que ha passat servirà per fer-nos millors, com a individus o com a societat, o per accentuar el pitjor de nosaltres. Però ens ha de poder servir per cercar i proposar alternatives pensant en les generacions futures.

Vull pensar que no es caurà en els mateixos errors comesos en la crisi del 2008 (crèdits i endeutaments, ajustos i retallades pressupostàries en sanitat, dependència, etc.) i de la qual encara hi ha sectors de la població que no s’han recuperat. M’agrada veure com els experts reclamen, ara, una resposta pública a la crisi amb polítiques públiques decidides, polititzant l’economia per recuperar les regnes del creixement i del benestar.

M’agrada pensar que serem capaços de tenir amplitud i alçada de mires, que cercarem solucions a un model social i econòmic més inclusiu que funcioni en base als paràmetres de la igualtat d’oportunitats, que no deixi ningú enrere. En aquest sentit, he recuperat la reflexió de Juan Jesús Larrabeiti: El decreixement: una visió transformadora de la sostenibilitat publicat a la revista Ciutadans del Centre de Recerca Sociològica de l’IEA (2016) per veure que, amb aquesta crisi, es torna a posar de manifest el que ja sabíem: el fracàs de l’harmonització entre el creixement econòmic, benestar social i la protecció mediambiental. En conseqüència, apel·la a l’economia del decreixement que repta “l’imaginari del consumisme, l’utilitarisme i el productivisme” per fer, entre tots, una transformació cap a una societat més justa, senzilla i sociable. El decreixement no s’ha d’entendre en el seu sentit literal i equiparar-lo a una reducció del PIB, a una economia en recessió. Es tracta de fer activitats i usos de l’energia diferents, d’establir una altra relació entre les persones i la natura, i apostar per sectors com l’educació, les renovables... i reduir el pes econòmic que tenen les indústries més contaminants o el sector financer. Propugna canviar relacions laborals, alliberant temps de treball per dedicar-lo a activitats relacionades amb les necessitats bàsiques, el benestar i la cultura. No hauria d’arribar una pandèmia i les mesures de confinament, per valorar el que realment importa i gaudir-ne amb plenitud. Una prosperitat sense creixement amb propostes polítiques com ara l’establiment de límits a l’ús dels recursos naturals; la utilització d’indicadors diferents del PIB per mesurar el benestar; una inversió pública en millores de l’espai públic; mesures per compartir el treball i establir una renda bàsica de ciutadania; potenciar totes les activitats relacionades amb l’economia solidària i col·laborativa; i les reformes fiscals necessàries per passar, progressivament, de gravar el treball a gravar l’ús de l’energia i dels recursos, alhora que s’augmenten els impostos sobre les rendes més altes i les del capital.
 
El que es plantegi i faci ara no sé si ha de ser un simple reajustament del model perquè ens hem d’assegurar, entre altres, que les persones i les famílies tinguin les eines necessàries per afrontar, en el futur, situacions com la que estem vivim: una educació de qualitat, uns serveis de protecció social i sanitaris, uns drets laborals respectats...

No vull acabar sense desitjar un bon inici de curs. El polític, amb molts deures i reptes. L’escolar, certament diferent i amb incerteses i que comença amb la pèrdua d’una persona extraordinària i un gran docent, el Marc. Que el seu somriure i el seu record ens acompanyin en aquest nou camí que emprenem.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte