Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

Responsabilitat i transparència. Per: Jordi Cinca
Vaig ser apoderat de la societat panamenya Mariette Holdings Inc des de l’abril de 1999 fins al juny de l’any 2000. Aquells anys treballava en una societat andorrana que realitzava part de la seva activitat fora d’Andorra. Es va estudiar la possibilitat de fer algunes operacions en el mercat de Centreamèrica i Sud-amèrica, i els advocats de la societat van aconsellar-nos articular les activitats en aquella zona geogràfica des d’una societat panamenya. Fer-ho amb agilitat des d’una societat andorrana era més complicat. En aquella època una decisió d’aquest tipus no incorporava cap valoració fiscal ni tenia cap conseqüència fiscal: a Andorra no es pagaven impostos ni —vist en perspectiva podríem dir malauradament— s’intuïa quan se’n pagarien.

Finalment les operacions no es van dur a terme i la societat no es va utilitzar ni va tenir cap activitat. El juliol de l’any 2000 vaig acabar la meva relació professional amb l’empresa andorrana i, en previsió d’aquest fet, els poders de la societat panamenya van passar a un altre empleat. Pel que sé, la societat panamenya va continuar inactiva i finalment el març de l’any 2002 es va dissoldre en escriptura pública, segons consta inscrit en el Registre Públic de Panamà.

Tot i que el que explico en els paràgrafs anteriors no té cap interès, està vinculat a l’empresa on jo treballava fa setze anys, se circumscriu a uns anys en què jo no tenia cap tipus de responsabilitat pública, no va acabar generant cap tipus d’activitat i no va tenir cap incidència en les obligacions legals meves ni de l’empresa on treballava, he cregut que era bo explicar-ho, en vista de les notícies aparegudes sobre els anomenats papers de Panamà i de la meva condició actual de persona pública.

No sé si aquesta informació està entre la que han obtingut els periodistes que han començat a publicar els noms de persones que tenen o han tingut relació amb societats del país centreamericà, i en cas afirmatiu si hauria tingut cap interès informatiu per a ells. En tot cas, sí que tinc el convenciment que si s’acabés publicant hauria generat tota mena d’especulacions en relació a la meva persona i de retruc en relació a Andorra, a banda de poder ser utilitzat per desgastar el Govern. Per tant, tot i no tenir-ne cap necessitat, he preferit anticipar-me: no tinc res a amagar i no vull que s’aprofiti una qüestió com aquesta per seguir malmetent el nom del nostre país. I menys encara que ningú vulgui aprofitar la confusió que generaria la notícia per crear una cortina de fum, desviar l’atenció o generar dubtes sobre l’actuació de les autoritats andorranes sobre temes d’ac­tualitat.

Tampoc pretenc amb aquest article insinuar que tothom que tingui o hagi tingut societats a Panamà ho hagi d’explicar públicament. Ningú té cap obligació de fer-ho. Únicament es té la responsabilitat de fer les coses dins la legalitat i de complir les obligacions legals que generin les activitats. En aquest sentit convé recordar que des del 2012 sí que tenim obligacions fiscals que impliquen les nostres activitats personals o societàries fetes fora d’Andorra.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic