Avui iniciem una nova etapa en la mobilitat del nostre país amb la posada en marxa de la nova estructura del servei de bus nacional. Aquesta revolució és fruit d’un compromís ferm del Govern amb un model de transport col·lectiu gratuït per a l’usuari final, que ha esdevingut una eina clau per a la sostenibilitat, la cohesió territorial i la millora del poder adquisitiu de la ciutadania.
La gratuïtat del servei es finança amb recursos públics i això mateix permet fer visible i tangible el retorn dels impostos en forma de serveis útils i accessibles per a tothom. Des del primer moment, vam treballar per estabilitzar i consolidar aquest servei, que ha experimentat un creixement constant. Un cop assolit aquest objectiu, vam impulsar un procés participatiu que va recollir centenars de propostes de millora, i durant aquest primer semestre del 2025 hem treballat intensament, amb assessoraments externs exhaustius, per donar-hi resposta.
Els canvis, en som conscients, poden generar incertesa, resistència o mandra. Però no es fan per incomodar ni per complicar la vida a ningú, ni per estalviar diners públics, sinó per millorar i pensant, sempre, en l’interès general, donant compliment a les propostes i demandes dels usuaris fetes durant el procés participatiu. Aquesta reestructuració respon a la voluntat d’oferir un servei més eficient, ràpid i adaptat a les necessitats globals dels usuaris. Les millores implementades garanteixen una cobertura territorial més àmplia, una diversificació de les línies, una reducció dels temps de trajecte i una fluïdesa del trànsit més bona a les parròquies centrals. També permeten una planificació més eficient dels recursos i un repartiment més equilibrat dels usuaris segons el seu destí.
Entre les novetats més destacades hi ha la transformació de les línies L3 (Soldeu) i L4 (el Pas de la Casa) a serveis més exprés, inspirades en l’èxit de la línia exprés Lé entre el nucli central del país i Sant Julià de Lòria. També convé destacar la reducció del temps de trajecte de l’L6 (Ordino), amb el pas pel túnel de les Dos Valires, i l’extensió d’aquesta línia fins a la Cortinada, com a resposta a l’increment demogràfic d’aquestes àrees. La línia L6, igual que la línia L5 (Arinsal), guanya en servei i capacitat, amb la creació d’una línia L7 dedicada exclusivament a connectar la vall Central amb el nucli de la Massana.
Al centre d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, els dos grans punts d’intercanvi passen a ser el carrer Consell d’Europa (L1, L2 i L7) i Prada Ramon (Na Maria Pla - Unió) (Lé, L3, L5 i L6); aquests punts estan separats per només quatre minuts a peu de distància. Aquesta nova configuració descongestiona eixos com el carrer Prat de la Creu i facilita connexions més àgils i directes. També s’ha donat resposta a una demanda històrica: la connexió entre les valls d’Orient (la Massana/Ordino) i del Nord (Encamp/Canillo) sense haver de passar pel nucli central, gràcies a l’intercanviador de la central de FEDA, que enllaça les línies L2, L3, L4 i L6.
Amb la voluntat de poder apropar al màxim totes aquestes millores, la setmana passada vam engegar tot un seguit d’accions encaminades a preparar i ajudar la ciutadania a entendre els canvis: informació a les parades, publitramesa amb un llibret explicatiu, actualització de la informació disponible a www.bus.ad, difusió d’informació a través de les xarxes socials de Mobilitat i de l’aplicació Mou-te. A més, en les últimes setmanes m’he reunit personalment amb tots els comuns i diversos veïns que estaven inquiets amb aquests canvis.
El Govern, en col·laboració amb les empreses concessionàries i els comuns, continuem treballant per un transport públic més sostenible, inclusiu i equitatiu. Sabem que els canvis poden ser exigents, però estem convençuts que aquesta nova etapa respon a les expectatives de la ciutadania i contribueix a consolidar una nova cultura de mobilitat al nostre país. Fes-ho fàcil: agafa el teu bus.

David Forné
Secretari d'Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat