Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de LRiba

Landry Riba

Músic

 

 

Rigor o mala bava
El mes d’abril passat les institucions europees van debatre sobre si calia o no legislar per controlar les fake news, o notícies falses, que pul·lulen alegrement per les xarxes i per algun altre mitjà.

Finalment, la proposta de la Comissió Europea va ser no promoure cap nova norma sinó encoratjar les plataformes de difusió per internet a crear codis interns de bones pràctiques i aplicar-los de forma immediata. S’espera que per a aquest mes d’octubre les principals plataformes hauran aconseguit controlar el flux de notícies falses que ens inunden a diari. Sembla que a Brussel·les impera l’optimisme...

Les fake news es defineixen per incloure un component d’intencionalitat. Es a dir, són notícies que algú llença a la xarxa sabent perfectament que no són certes i amb la voluntat d’erosionar la confiança en les institucions, de crear o profunditzar tensions dins de la societat, de polaritzar els debats o, fins i tot, d’influir en processos electorals. Com dèiem, impliquen mala bava.

Si la Comissió Europea va acabar decidint que no era convenient legislar-ho va ser perquè no volia combatre aquesta plaga mitjançant eines de censura. També va considerar que calia promoure eines perquè lectors i usuaris de xarxes i mitjans aprenguin a destriar entre fake i cert. Això vol dir que tenim una part de responsabilitat en l’assumpte. Les notícies, siguin reals o veraces, no s’estenen si no troben qui les amplifiqui. I els amplificadors sempre som nosaltres.

Víctimes de la mala bava d’alguns? Jo diria que gairebé col·laboradors... No ens molestem a anar gaire més enllà del titular i menys encara ens preocupem per verificar si la font és fiable o no. Consumim l’immediat, ens conformem i ho justifiquem: “Ho he vist a Twitter i ho he compartit!”. On queda el “ho he vist a Twitter, he llegit l’article, m’ha semblat poc creïble perquè no es citava cap font ni s’havia contrastat les opinions i he passat al tuit següent”?

El diari britànic The Guardian, al peu de moltes de les notícies que publica, demana als lectors que els ajudin econòmicament per mantenir una premsa independent, seriosa i amb garanties d’informacions contrastades. Argumenten que només així els poders públics se sentiran fiscalitzats i seran conscients que han de retre comptes als ciutadans. Us imagineu un món on ja no fos possible saber qui ens està dient la veritat? Les institucions públiques no tenen la capacitat de respondre totes les fake news que se’ls dirigeixen. No és viable per una qüestió de volum. Som nosaltres, els consumidors d’informació, qui hem d’escollir. Rigor o mala bava.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic