Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Manel Gibert

Manel Gibert

Filòsof i escriptor

 

 

Sala virtual
En temps de consum domiciliari, distanciament i cancel·lació d’activitats presencials, lamento els drames de la pandèmia i, en connexió amb altres mancances, trobo a faltar una sala d’exposicions del Govern física. Mentre resto a l’expectativa de l’estrena, anunciada l’estiu vinent, de la pròxima ubicació d’aquest contenidor d’art al Parc Central, penso que la provisionalitat persegueix la galeria. El conveni de cessió temporal prorrogable per part del Comú d’Andorra la Vella depèn de les obres de la nova seu d’Andorra Telecom. I les exhibicions ajornades a conseqüència de la pèrdua d’ArtalRoc (Viktor Vasarely, Joan Fontcuberta, Judit Gaset i Francisco Leiro) no tenen calendari i presenten una alternança desigual de creadors forans i nacionals que potser caldria replantejar.
Imagino envans sinuosos travessant la planta ultramoderna que creacions d’aquí i d’arreu haurien ocupat al fallit immoble The Cloud, ara plaça dura amb jardí vertical costós, decoració líquida i absència de la irònica Incomunicació de Joan Brossa. Projecto una quimera romàntica, la finca amb jardí horitzontal d’arbres monumentals i edifici racionalista que va allotjar els tallers d’Editorial Casal i Vall, tot esborrat del mapa i convertit en un desolador aparcament asfaltat que hauria pogut esdevenir un flamant espai expositiu. I espero que l’equipament s’emplaci definitivament dins d’un hipotètic museu nacional equilibrat o habiti en exclusiva un local digne, condicionat o nou de trinca.
La pèssima situació dels col·lectius d’artistes, fràgils en qualsevol circumstància, és símptoma de pobresa extrema. Cal que no ens hi conformem i defensem a ultrança l’elevació a bé essencial dels productes culturals, útils i necessaris per múltiples raons, com ara la petjada simbòlica i emocional i la contribució al foment de valors democràtics que tota societat que ostenti aquesta etiqueta ha de promoure activament.
Per això celebro la iniciativa del departament d’Acció Cultural del ministeri de Cultura d’obrir una sala virtual, (Re)descobrim exposicions, mitjançant la qual es pretén recuperar mostres per tal de difondre’n el contingut. L’èxit de visites i comentaris del precedent dut a terme durant el confinament augura una bona acollida que jo preferiria que no es valorés per la quantitat de “M’agrada”, que acostumen a denotar la ràpida superficialitat interactiva que inunda les xarxes socials. No és el mateix que contemplar les sèries completes in situ, és clar, però infereixo (els rars que no som a Facebook ni Instagram no tenim a l’abast fórmules alternatives d’accés) que les expressions artístiques seleccionades s’ho valdran.
Conec la primera entrega, Madriu 8.8, que sembla que està en curs. És la captació sublim de l’ànima d’un microcosmos meravellós, estimat per Jaume Riba, caçador de núvols al cel de les albades, i Àlex Tena, pescador d’astres al llac dels crepuscles.  

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic