Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Climent Miró

Climent Miró

Historiador

 

 

Sant Cap de les Avellanes
Quan un jove comte Ermengol VI d’Urgell, amb l’ajuda del seu estimat padrí matern, el noble castellà Pedro Ansúrez, i el comte Ramon Berenguer II de Barcelona, van conquerir el 1105 la ciutat de Balaguer als musulmans, bona part de l’epicentre del bast territori urgellenc s’hi traslladà. Els comtes hi establiren la seva residència definitiva i amb els anys patrocinaren fundacions de noves institucions religioses com el monestir cistercenc femení de Santa Maria de les Franqueses i el de canonges premostanencs de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. 
Aquest darrer es troba situat a uns 15 quilòmetres al nord de Balaguer als primers contraforts del Prepirineu, envoltat d’un entorn de secà dominat per la vinya, les alzines, els garrics i els ermals. El paisatge més immediat de l’antic monestir el constitueix un lloc fresc, dominat per les fonts de jardí, abrigat de les calorades caniculars tan pròpies d’aquestes latituds. Els xiprers i les arrenglerades vinyes envolten l’església i les diferents dependències que els maristes han construït en aquest darrer segle.
Els premostanencs hi custodiaren les despulles d’alguns comtes d’Urgell. Les seves tombes es conserven avui al museu dels Cloisters de Nova York. Ja en temps més avançats, en ple segle XVIII, algun dels seus abats, com Jaume Caresmar i Jaume Pasqual, foren uns prestigiosos historiadors de la història de l’església catalana. L’Estat el desamortitzà el 1835 i les seves dependències foren abandonades. Els maristes hi establiren el 1910 el seu seminari i noviciat. En l’actualitat, la comunitat marista hi té un servei d’hostatgeria, un restaurant, una casa de colònies, i un centre de congressos, dirigit per Robert Porta, que té cura d’organitzar diferents  activitats durant l’any, d’entre les quals destaquem les jornades d’història del monacat que organitzen conjuntament amb el departament d’història medieval de la Universitat de Lleida. Les Avellanes també acull el prestigiós arxiu Gavín, referent centre de documentació de la cultura popular, amb el seu inventari d’esglésies, capelles i oratoris. 
El seu arxiver, el Josep Sansalvador, acompanyat del Pere Francí, fotògraf especialitzat en captar amb la càmera tota mena d’insectes, m’acompanyaren fins a un tossal al sud del veí poble de Vilanova de la Sal, en un lloc conegut com a Bellpuig Vell, on es troba una capella troglodítica on es veneraren fins a la Guerra Civil les relíquies, concretament el cap, del beat Joan d’Organyà, que la tradició fa fundador de la primera comunitat del lloc. Aquesta esglesiola, que els locals consideren el primer cenobi de la contrada, es troba sota d’un abric de roca que domina la vista cap al sud, en un paisatge aspre, propi de Síria i de Judea, que ens remet als primers cenobites del cristianisme. La relíquia, el cap, dona nom al personatge, recordat per la feligresia com a Sant Cap. 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic