Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Climent Miró

Climent Miró

Historiador

 

 

Sant Jordi a casa nostra




Suposo que ja ho sabreu, l’actual festa de Sant Jordi no és pròpia d’Andorra. De fet, és una importació que prové del Principat de Catalunya, concretament del seu cap i casal, la ciutat de Barcelona. Algun dia algú hauria de glosar la historia recent d’aquesta festivitat a Andorra. Sant Jordi, sense adonar-nos-en, ja forma part de la nostra manera de ser, les parades de roses i de llibres, tot i la distància i la seva petita escala, res tenen a envejar a les de Barcelona i la resta de capitals catalanes.

Segons el pare Cebrià Baraut, el culte de sant Jordi a casa nostra l’hem de relacionar amb la introducció de la litúrgia romana a la Marca Hispànica, on es trobava Andorra, per part de l’Imperi Carolingi. L’abat Oliba de Ripoll, del casal comtal cerdà, dedicà un dels set altars del temple ripollès que va refer a sant Jordi. Aquesta nova església abacial fou consagrada pel legat pontifici Gualter el 1032. La catedral d’Urgell reconstruïda per sant Ermengol i consagrada pel bisbe Eribau el 1040 tenia també un altar o capella dedicada al referit sant. L’acta de consagració no l’esmenta, però sí que ho fa una donació d’un matrimoni l’any 1045. Aquest altar encara surt esmentat al Capbreu Major dels Beneficis de la Catedral del segle XVI. Un altre personatge clau en l’adopció del culte de sant Jordi a Catalunya és l’urgellenc Arnau Mir de Tost, nebot de sant Ermengol. El referit noble va fer consagrar l’església d’Àger el 1048 al bisbe Arnulf de Roda, en aquell temps encara una diòcesi de dependència urgel·litana, sota la triple advocació de sant Salvador, sant Ponç i sant Jordi. Cebrià Baraut relaciona també la profusió del culte a sant Jordi amb l’estament cavalleresc i els seus ideals, com el de la lluita contra l’Islam.

El levita Guisad va fer una donació l’any 1036 a la capella de Sant Jordi d’Alàs, primera població de la Ribera de l’Urgellet que trobem quan sortim de l’estret de les Cabanotes o del Forat de la Seu seguint el camí de Segre. Una de les capelles del castell de Ciutat, segons l’Espill del Vescomtat de Castellbò, també estava dedicada al sant de la rosa i de la princesa. Aquest estudi de referència del pare Cebrià va ser publicat l’any 1999 al llibre Escriptors d’avui, escriptors d’aquí, del Centre de la Cultura Catalana d’Andorra.

Sant Jordi és el patró dels enamorats de Catalunya des d’època tardomedieval, en contraposició amb Sant Valentí, imposat de poc a casa nostra per les grans cadenes comercials. La festa del llibre l’hem de cercar en la volguda iniciativa del gremi de llibreters de Barcelona de fer-la coincidir amb el 23 d’abril, la data de l’enterrament de l’escriptor castellà Miguel de Cervantes, i la de la mort del dramaturg anglès William Shakespeare. Ideal cavalleresc cristià, amor i cultura literària, tot en un dia, el de Sant Jordi.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte