Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Mateu

Meritxell Mateu

Historiadora

 

 

Sentiments contraposats
22 de maig de 2020. Dia fast! Dia de joia i alegria. Vaig anar a la pelu desprès del llarg temps de confinament. Molta il·lusió! Una alegria que em va sorprendre a mi mateixa!

L’anada a la pelu va ser com si em transformés en una figurant d’una pel·lícula d’Steven Spielberg: mascareta, plàstics per tot arreu, sense revistes i distància social àmplia, entre altres, per respectar les normes. Aquesta joia s’ha anat ampliant dia rere dia anant a la muntanya o a passejar per carregar vitamina D desprès de tants dies tancats. Tot i amb això, estic contenta i cofoia.

Divendres 29 de maig. Nou dia fast! Podem sortir a passejar lliurement i tots els dies sense franges horàries ni més restriccions que la distància social. Ens anuncien que la mascareta es pot reservar per als espais tancats o públics. Alegria. Llibertat.

Avui, dilluns, 1 de juny. Obrim les fronteres. Els que venen de França, d’Espanya i de Portugal ja no han de fer els quinze dies de quarantena que Andorra imposava fins ara. França permet que els habitants d’un radi de 100 quilòmetres circulin i es desplacin. També permet que Andorra formi part del seu espai nacional pel que fa a les fases de desconfinament.

Avui. dilluns, 1 de juny, els comerços, bars i restaurants poden tornar a obrir a tot el nostre país. I els comerciants del Pas de la Casa estan de festa! Ho tenen tot obert per acollir als turistes de l’Arieja o dels Pirineus Orientals.

Divendres 29 de maig. Observo la roda de premsa diària on s’anuncia el dispositiu enorme de seguretat que s’ha posat en marxa per a canalitzar l’allau de turistes gals. Tot molt solemne. Ministre d’Interior i la cònsol d’Encamp. Prudència. Contenció. I alegries contraposades. S’ha de tornar a engegar el comerç i l’economia, ja que el país ho necessita com l'aigua, la vida, i al mateix temps s’ha d’assegurar que no s’iniciïn nous contagis. Dilemes i incògnites. Les mascaretes seran recomanades o obligatòries per entrar a les botigues? i si el volum de persones es preveu tan gran, com es farà respectar la distància de seguretat d'un metre i mig? Responsabilitat de tots, o només de la nostra policia? A més, el 2 de juny també podran venir tots els turistes des de França, de Tolosa, de Montpeller, de Paris, de Burdeus, ja que s’abroga la restricció dels 100 quilòmetres. És una gran oportunitat que tenim per convidar als turistes a anar més enllà del coll d’Envalira i descobrir i comprar també a les altres parròquies del país. 

L’obertura de la frontera amb Espanya encara haurà d’esperar.

31 d’octubre del 2019. El servei d’estadística anuncia que un 13% de la població a Andorra té un risc de pobresa i que un 4,4% el té de pobresa severa.

28 de març del 2020. El servei d’ocupació d’Andorra afirma que els demandants de feina al servei d’ocupació augmenta un 45% només al març 2020.

15 de maig del 2020. El ministre Gallardo anuncia que el PIB d’Andorra podria caure més d’un 9% enguany per causa de la Covid-19.

Desconec les dades reals actuals del nostre país. Però de ben segur que ara per ara hi pot haver quasi el doble de persones a Andorra amb risc de pobresa respecte a les dades de l’octubre del 2019. El cert és que en un país com el nostre on més de 40% del PIB, és a dir de la riquesa, prové del turisme, aquest confinament ha provocat a més de la crisi econòmica més que evident, una greu crisi social amb molts danys col·laterals en infants, adolescents, gent gran…I en totes les persones, en general.

Que difícil és establir un rànquing de prioritats (salut, economia, benestar social, educació…) quan aquestes prioritats se’ns presenten igual d’essencials!

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic