Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Mateu

Meritxell Mateu

Assessora d'empreses

 

 

Serà Europa flexible amb Andorra?

Serà Europa flexible amb Andorra?
Dimecres 13 de març, el Parlament europeu va aprovar l’informe intermedi de l’acord d’associació de la Unió Europea amb Mònaco, San Marino i Andorra. Aquest acord, que es negocia des de fa cinc anys, és per a alguns un motiu d’esperança, per a d’altres un repte i per a molts un misteri.

Val a dir que l’ideal dels polítics i governs d’Andorra de trobar un encaix global amb l’Europa comunitària ve de lluny! El cert és que des de fa 20 anys, les hemeroteques en donen fe.

Andorra, com San Marino, té un acord duaner amb la UE des del 1991. Això significa que, llevat dels productes agrícoles, tenim des de fa 28 anys integrada una de les quatre llibertats: la lliure circulació de mercaderies. En queden tres per assumir: la lliure circulació de persones, la lliure circulació de serveis i la lliure circulació de capital.

Val a dir que en el cas andorrà, arran de la llei d’inversió estrangera del 2012, de l’IRPF del 2014, dels convenis per evitar la doble imposició signats els darrers anys i del conjunt de les lleis financeres, hem obert les portes per a la lliure circulació de serveis i de capital.

Durant anys, el debat d’uns i altres per saber si Andorra havia d’integrar la UE, formar part de l’Espai Econòmic Europeu, assolir un acord d’associació o mantenir l’statu quo amb l’acord de cooperació segellat el 2004, ha monopolitzat els discursos i les estratègies polítiques del Principat.

Però allà on el debat de saber quin model negociar o quin tipus d’adequació proposar entre la UE i els petits estats com Andorra, és completament nou, és a nivell intern de la UE. La Unió Europea no té costum de negociar amb petits estats. La Unió Europea, per la seva lògica, té el costum de mostrar i d’imposar el seu model. Sobretot si l’Estat té un pes econòmic, geoestratègic i geopolític limitat. És com qui quan entra en un club ha d’acatar els estatuts i el reglament d’aquest, a menys de tenir la capacitat econòmica suficient per entrar dins del capital del club per poder-hi incidir.

Els números parlen sols entre un país com Andorra i el conjunt dels estats membres de la UE. Uns 500 milions d’habitants davant dels nostres 76.000, que tot i sumant-hi els 38.000 de Mònaco i els 33.400 de San Marino, no arribem ni a 200.000. Aquests són els habitants d’una ciutat mitjana a Europa. La disparitat és total i la reciprocitat, que és un dogma a la UE, és molt lloable sobre el paper i a nivell jurídic, però a nivell pràctic, de volum, econòmic i social no procedeix.

Així, quan dimecres passat vaig sentir l’eurodiputat espanyol Juan Fernando López Aguilar, ponent davant l’Eurocambra de l’acord d’associació que s’està negociant, defensar amb força que Europa havia de ser flexible amb els petits Estats a l’hora de fer-los adoptar el cabal comunitari, ho vaig celebrar!

Que el Parlament europeu, que serà qui tingui la darrera paraula a nivell comunitari per adoptar el nostre acord d’associació, afirmi que l’Europa comunitària ha de ser flexible amb els petits estats és una petita revolució! El sol fet que un eurodiputat digui públicament que per negociar amb els petits estats s’han de posar en un nivell d’igualtat, traient-se les ulleres del pes del PIB o de les relacions econòmiques i comercials és, de ben segur, un canvi del qual una servidora es felicita.

Ara només cal saber, i els negociadors andorrans ho apreciaran, si darrere d’aquestes paraules el canvi d’actitud de la UE envers els petits estats és real.

Comentaris: 1

Comentaris

Meritxell, molt bones reflexions... però els dos darrers paràgrafs no deixen de ser una carta als reis mags, i Europa no està per especular. Ho dius molt bé als paràgrafs intermitjos del teu article, la UE no farà excepcions significatives, si no que vol mantenir precisament el "leval playing field" dins del Mercat Únic. No siguem naïfs, hi ha altres solucions que donen resposta a aquest encaix amb Europa eliminant les implicacions traumàtiques que un acord d'associació implica tant pels nostres ciutadans, per les nostres empreses, pel nostre estat i per la nostra sobirania.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic