Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Oliver Vergés

Oliver Vergés

Doctor en Història

 

 

Serà la que ve la legislatura del segle?




Penso que la legislatura que ve, tenint en compte els reptes que cal afrontar i la importància de les decisions que es poden prendre, serà clau per al futur d’Andorra aquest segle. Dependrà, però, de la capacitat de la classe política de tenir sentit d’Estat més enllà de les batalletes partidistes, i de la ciutadania andorrana a l’hora de lluitar pel país que vol.

El primer dels grans reptes és l’acord d’associació amb la Unió Europea. Tot i que la ciutadania coneix ben pocs detalls de les negociacions i de l’impacte que pot suposar aquest acord, el cert és que el país experimentarà canvis notables si s’acaba firmant. Primer de tot perquè haurà d’adaptar algunes de les seves estructures a les demandes dels estàndards europeus, com per exemple la qüestió del subsidi d’atur del qual s’ha parlat les darreres setmanes. També, però, perquè Andorra es pot beneficiar de l’obertura d’un ampli espai a nord i sud de les seves fronteres a nivell humà i econòmic.

Europa representa, o això pretenia en els seus orígens, l’eliminació de fronteres econòmiques i socials dels estats membres i associats i un acord amb la UE trencaria, per bé i per mal, les limitacions imposades per l’actual statu quo andorrà.

Hi ha qui creu que aquest acord podria representar una pèrdua de sobirania d’Andorra, però us puc assegurar que per desgràcia el Principat té molta menys sobirania del que es vol aparentar. M’atreveixo a augurar que si finalment no se signa l’acord d’associació, Andorra es veurà abocada a la plena integració a la Unió els pròxims anys. Com a mínim així, més enllà d’acceptar les regles del joc, també podria decidir.

A més dels vincles amb Europa, la pròxima legislatura serà clau pel que fa a la relació amb els països iberoamericans, i és que el 2020 el Principat acollirà la Cimera Iberoamericana, la reunió de tots els caps d’Estat i de govern de la península Ibèrica i de l’Amèrica llatina.

Tot i que a penes se n’ha parlat, la trobada representa molt més que una simple fotografia d’autoritats. Segons els seus estatuts, la Cimera té per objectiu promoure la cooperació dels països que en formen part, i si Andorra aprofita bé el fet de ser la seu de la trobada i a més acaba ostentant la secretaria i la presidència com sembla, amb tot el que això comporta, podria establir vincles directes de cooperació amb els estats participants.

Estem parlant, per exemple, de la negociació de l’eliminació de traves burocràtiques, administratives i fiscals per a persones i empreses del Principat que vulguin desenvolupar activitats econòmiques, formatives i d’investigació a tots aquests països. Si es negocia bé –aquí ningú regala res– els acords que puguin sorgir de la Cimera podrien ser tan importants per a Andorra com el possible acord d’associació amb la UE. Finalment, l’Andorra de la legislatura vinent haurà d’afrontar qüestions de primer ordre que poden ser fonamentals per a la realitat humana i institucional del país. Caldrà afrontar d’una vegada per totes el tema de l’habitatge, posant remei a la desmesurada crescuda dels preus del lloguer i a la manca de pisos per a la gent que hi viu. I potser per solucionar la problemàtica s’hauran de prendre mesures tan contundents com les que pretén aplicar aviat l’ajuntament de Barcelona.

Tampoc es podrà obviar el creixent debat sobre l’avortament en els tres supòsits bàsics i de les conseqüències institucionals que la seva aprovació pot comportar. I és que caldrà decidir què és més important, si la forma d’Estat o els drets i les llibertats dels seus ciutadans. No podem oblidar, a més, que el model econòmic pel qual s’havia apostat, centrat fonamentalment en el turisme, comença a mostrar signes de debilitat, i en aquest cas cal canviar d’estratègia si hom no es vol quedar amb una mà al davant i l’altra al darrere quan la crisi sigui evident. Només cal un mal any de neu perquè el desastre sigui de proporcions majúscules.

I de tot plegat i de molt més, en tindrem ben aviat les primeres respostes, i serà llavors quan veurem realment si estem o no davant de la legislatura del segle.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte