Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Oliver Vergés

Oliver Vergés

Doctor en Història

 

 

Setembre, temps de llibres

Setembre, temps de llibres




Tot i que encara queden uns quants dies d’estiu astronòmic, amb l’arribada del setembre l’estiu que associem a vacances, temps lliure i desconnexió s’acaba. Però no tot són males notícies. Per als editors, llibreters, lectors i amants del llibre, setembre és un bon moment per l’elevat nombre de novetats que es publiquen i per l’activitat en trobades importants, com ho són la Fira del Llibre del Pirineu d’Organyà, que enguany assoleix el seu primer quart de segle, i la Setmana del Llibre en Català, que se celebra a Barcelona.
Com cada any, i ja en fa una bona colla, les editorials pirinenques (i les andorranes per extensió) estaran presents en ambdues cites, juntament amb alguns dels autors que publiquen novetat. Cal agrair que, any rere any, el ministeri de Cultura aposti perquè la producció de llibres del país estigui present en les dues cites. Són dos moments fonamentals per donar a conèixer la producció editorial andorrana fora d’Andorra, especialment en dos àmbits: el pirinenc i el del conjunt de la llengua catalana.
El llibre fet a Andorra és, per se, un element de primer ordre per mostrar el país fora de les nostres fronteres, i que l’administració doni suport als editors en aquest camí és la millor notícia. Penseu que el desplegament andorrà a Barcelona cada setembre és notable (en autors, en mitjans tècnics i humans i en llibres), malgrat que sovint els mitjans de comunicació no en facin el ressò que potser caldria.
Ara bé, la satisfacció per la feina ben feta cada any no pot amagar els nombrosos reptes de futur ni les dificultats amb què es troben les editorials andorranes per sobreviure. Sempre es diu que una flor no fa estiu, i la presència d’editors i llibres andorrans més enllà de les nostres fronteres no pot fer pensar que la producció editorial andorrana té molta difusió en els territoris de parla catalana. Les limitacions amb què es troben les empreses andorranes per distribuir i vendre productes en el si de la UE (ho vulguem o no el llibre també és un producte), fan pràcticament impossible que les editorials andorranes puguin distribuir els seus llibres sense passar per intermediaris tercers, amb els costos que això suposa. Sense cap mena de dubte, això limita enormement la capacitat de mostrar a fora la cultura feta a Andorra. 
En aquest sentit, fa unes setmanes sentia a parlar de la importància que havia de tenir la diplomàcia cultural al nostre país. Alguns segells editorials fa molts anys que hi creuen, i que han vist en la traducció sistemàtica de literatura andorrana, no sempre amb el suport que caldria, la manera de contribuir a fer entendre i explicar Andorra fora de les seves fronteres. Personalment penso que cal una política sistemàtica en aquest sentit que, a més de contribuir a ajudar els editors a tenir presència en fires del llibre fora d’Andorra, aposti decididament per la traducció d’obra andorrana i per obrir els canals necessaris amb els estats veïns per assegurar que els llibres circulin lliurement i sense traves a la frontera.
Quina oportunitat perduda ha estat, en aquesta línia, la Cimera Iberoamericana! Des de l’octubre del 2016 que Andorra va informar de la voluntat d’acollir la Cimera de Caps d’Estat i de Govern el 2020. Malauradament, a ningú se li va acudir aleshores d’apostar per traduir les obres cabdals de la literatura andorrana al castellà i al portuguès amb la voluntat d’obrir simbòlicament el ventall de llengües amb què es poden llegir els nostres autors de capçalera, en el que hagués estat un gran exemple de diplomàcia cultural. Al final, algunes de les traduccions recents s’han fet a través de línies de subvencions que no estaven pensades per a aquesta finalitat i que no cobrien el cost global d’un projecte d’aquestes característiques.
Així doncs, si bé aquests són dies bons per a la producció editorial andorrana, no podem oblidar que aquesta és una producció de subsistència, i que si volem que tingui recorregut més enllà d’Andorra cal fer una aposta clara entre tots els actors per assegurar les vies perquè així sigui.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte