Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

Setmana europea de l’energia

Autor: Marc Rossell - Director general de Medi Ambient i Sostenibilitat


La Setmana europea de l’energia sostenible (European Sustainable Energy Week, Eusew) és un esdeveniment promogut per la Comissió Europea. Aquest any se celebra la desena edició, amb l’objectiu de promoure durant tota una setmana iniciatives d’estalvi energètic i avançar envers un escenari energètic més net, segur i eficient. La Setmana serveix doncs com a punt d’intercanvi de coneixement, activitats i iniciatives entre autoritats públiques, empreses privades, entitats no governamentals i ciutadans, entorn d’aspectes tan diversos com la millora de l’eficiència, la descarbonització de l’economia i el foment de les energies renovables, així com la recerca i la innovació.

I és que són molts els reptes energètics que afronta Europa en les properes dècades. Per exemple, pel que fa a la climatització (calefacció i aire condicionat), s’estima que actualment aquest concepte suposa el 50% del consum energètic total a Europa i es preveu que continuï creixent ja que el 2030 el nombre d’equips de refrigeració i aire condicionat s’haurà doblat. A més, es considera que millorant els aïllaments es podria estalviar fins al 70% del consum energètic a més d’evitar l’emissió de milions de tones de CO2 a l’atmosfera. Amb la calor que es malbarata per ineficiència, es podria satisfer la totalitat de les nostres necessitats de calefacció.

Arreu del continent s’organitzen accions de sensibilització i foment de l’energia sostenible, com tallers, campanyes, presentacions, jocs, concursos... A més de les accions de divulgació, durant la Setmana de l’energia també tenen lloc esdeveniments de caràcter més tècnic, com conferències d’alt nivell organitzades per la Comissió Europea on es debat obertament sobre el futur de l’energia al continent, aspectes com el desenvolupament de polítiques comunitàries o la recerca i la innovació.

En el marc d’aquesta setmana, a Andorra hem organitzat una jornada sobre eficiència energètica en l’edificació juntament amb el col·lectiu d’empresaris que poden trobar una nova oportunitat econòmica en aquest sector i promoure el programa Renova de rehabilitació del parc d’edificis actual. Aquesta jornada permetrà als tècnics, enginyers i arquitectes tenir un bon coneixement de les eines que l’administració posa a l’abast dels seus clients i d’aquesta manera esdevenir els pilars fonamentals per tirar endavant aquesta transició cap a un model energètic més eficient.

En l’aspecte educatiu, enguany serà el primer cop que des del Centre Andorra Sostenible se celebra aquesta efemèride entre les setmanes temàtiques que es dediquen durant el curs als diferents components de la sostenibilitat. Per a l’ocasió s’ha posat a disposició de les escoles un conjunt de propostes educatives que comprenen els tallers educatius del Centre sobre energia La Casa dels enginys i No perdis energia!, així com un recull de recursos pedagògics (documentals, recursos en línia, experiments, etc.) per complementar el treball a l’aula.

Aquestes accions tenen per objectiu conscienciar de la nostra dependència energètica i la necessitat d’actuar ràpidament per ser més eficients i reduir les nostres emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic