Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Pere López

Pere López

President del Grup Parlamentari Socialdemòcrata

 

 

#ShowYourStripes

#ShowYourStripes




Ens trobem al bell mig de la setmana en la qual els màxims dirigents polítics exposen davant el món les seves inquietuds i els seus punts de vista al llarg de la celebració de la cimera de caps d’Estat a Nova York. Dimarts, per exemple, va ser un dia prou intens amb les intervencions, entre altres, de Donald Trump, Emmanuel Macron, Jair Bolsonaro (Brasil) o Recep Tayyip Erdogan (Turquia). Com no podia ser d’una altra manera, part del focus s’està posant en els compromisos per part de les economies més potents, més grans i, conseqüentment, més contaminants, quant a les accions que preveuen dur a terme per fer al canvi climàtic i les seves, cada vegada més visibles, conseqüències.

Fa ara ja gairebé quatre anys, la cimera sobre el canvi climàtic celebrada a París, el desembre de l’any 2015, que va ser brillantment impulsada pel socialista i actual president del Conseil Constitutionel Laurent Fabius, va marcar cert punt d’inflexió en la gestió política de la lluita contra el canvi climàtic. Segurament el més gran assoliment d’aquella cimera va ser situar en la primera línia de l’agenda política internacional el debat sobre aquest fet; una altra cosa és l’eficàcia real dels acords presos i l’assoliment de veritables resultats; uns resultats que difícilment poden arribar, si les dues economies que produeixen gairebé la meitat de les emissions mundials (un 29% la Xina i un 16% els Estats Units) mantenen l’actual grau d’implicació en la lluita contra el canvi climàtic, especialment arran de la victòria de Donald Trump a les presidencials de desembre del 2016.

Aquesta mateixa setmana, dilluns en aquest cas, l’actual secretari general de l’ONU i antic primer ministre de Portugal i expresident de la internacional socialista, el Sr. Antonio Guterres, convocava una cimera per a l’acció climàtica; entre els convidats hi figurava la jove activista Greta Thunberg, impulsora del moviment Fridays for Future (FFF); Donald Trump va gairebé boicotejar la cimera organitzant un debat paral·lel i assistint només al final de la mateixa, sense ni tan sols escoltar el secretari general o l’esmentada Greta.

Trump fa part dels negacionistes del canvi climàtic que miren de refugiar-se en mites i teories per negar el que és del tot evident, amb arguments com ara que es tracta d’un cicle natural, relativitzant els efectes reals de les emissions de CO2 o posant en dubte la validesa dels models i de les estadístiques.

Coincidint amb tota aquesta intensa activitat política i debat sobre el canvi climàtic, ha estat notícia (o almenys ha estat el moment en què n’he estat coneixedor) la informació continguda al lloc web https://showyourstripes.info que s’ha difós també en xarxes socials amb l’etiqueta #ShowYourStripes. Es tracta d’un projecte del científic Ed Hawkings en què es mostra, per als diferents països, i també en les diferents zones dels països més grans, per a cada any des del 1901 al 2018, una franja de color que representa la variació de la temperatura en aquell any respecte a la mitjana de tot el període; les franges de color blau es corresponen amb anys en què la temperatura va ser inferior a la mitjana, i les de color vermell a la dels anys en què la temperatura va estar per sobre de la mitjana. A més intensitat dels colors vermell i blau, major és la variació respecte de la mitjana del període. La imatge corresponent a les dades per Andorra es mostren en la imatge que acompanya l’article i parla per si sola; les dades d’altres zones del món mostren també una tendència que em sembla del tot inequívoca; passar uns minuts seleccionant els diferents països i àrees és prou interessant i del tot convincent per si vostè té encara alguns dubtes.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte