Dissabte passat el Consell Nacional de Progressistes-SDP va aprovar les quatre candidatures territorials (Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany) i la candidatura nacional que presentarem a la ciutadania en les eleccions generals del 7 d’abril.

Havíem decidit seguir una seqüència, que ens semblava lògica i alhora responsable, de definir el nostre projecte de país, elaborar després un programa per, finalment, buscar les persones que al nostre entendre millor poguessin representar-ho.

El nostre projecte, n’hem parlat sovint en aquesta Plaça del Poble, no va contra ningú. Va a favor d’Andorra.

Per això repetim sovint que convé estendre ponts i evitar de cavar trinxeres. Somiem en un país on es pugui parlar, en una política que estigui pendent del que es diu i no pas qui ho ha dit.

Comencem una campanya fonamentada en el sí. Sí al futur, sí al progrés, sí a l’acord amb Europa.

I SÍ, amb majúscules, a la cohesió social.

Tenim una proposta de país, un projecte col·lectiu que vol lligar la història d’Andorra amb el present, la Constitució i el futur.

Qualsevol projecte es defineix també pel com es vol aconseguir l’objectiu que l’identifica. La via que condueix a l’objectiu és molt important. Per això parlem de construir ponts.

Sempre cal saber què es vol, amb qui es vol i com es vol.

El programa de Progressistes-SDP proposa una política de mirada llarga, per als pròxims deu anys.

Proposem un projecte sòlid i coherent assentat en uns valors i en unes idees progressistes. Un projecte per buscar solucions allí on s’acumulen problemes. Un projecte capaç de retornar l’entusiasme, la confiança, l’esperança.

El mes de desembre passat vam aprovar l’arquitectura i els eixos vertebradors del programa que aquest dissabte vam ja poder examinar en la versió definitiva.

La proposta progressista assenyala així un camí de rellançament econòmic a mitjà i llarg termini. Defensem la llibertat d’empresa en el marc de l’economia de mercat, tal com estableix l’article 28 de la Constitució. Tant mercat com sigui possible i tant Estat com sigui necessari per mantenir la cohesió social.

Estem en el moment del compromís i de la participació de les ciutadanes i els ciutadans. Una participació entesa com una contribució positiva a favor del nostre país.

Esdevé necessari sortir de casa i participar per escollir les opcions fonamentals pel futur de la nostra comunitat nacional.

Aïllar-se significa deixar a la majoria de torn que decideixi sola. I no ens sembla raonable que, com els darrers quatre anys, amb un 37% dels vots nacionals i quinze consellers generals s’hagin pres decisions sense escoltar els altres.

I ja sabem que els efectes de les decisions que s’adoptin en el pròxim Consell General recauran sobre cadascú de nosaltres. Ningú se n’escaparà.

Per això els progressistes ens hem mogut, per elaborar propostes concretes i possibles en els àmbits de la cohesió social, del turisme, de la política de relacions amb la Unió Europea.

Propostes que defensaran en aquesta campanya les nostres candidatures de país, on els joves i les persones grans s’hi podran reconèixer, on queda clara la nostra convicció sobre la paritat de gènere, on es reconeixeran els treballadors i els empresaris. Candidatures en què es veu la imatge d’una Andorra progressista.

Les nostres candidatures proposen un SÍ al progrés.

Ho fan amb equilibri i responsabilitat, des de la paritat d’una llista nacional amb set candidates i set candidats, des de la renovació i donant un fort protagonisme a la joventut en situar tres joves en els números 5, 6 i 7 de la llista.

Es veu així que hi ha una proposta política amb projecte, amb iniciativa, jove, enèrgica i dinàmica.

Una proposta que diu SÍ al progrés.