Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

Sí a Andorra

Sí a Andorra

Autor: Associació d'Afectats d'Autisme d'Andorra (Autea)


Avui 2 d’abril celebrem el Dia mundial de conscienciació de l’autisme. Els dies mundials tenen com a objectiu oficialitzar les reivindicacions d’un dret o d’un col·lectiu. Conviden a crear consciència i a impulsar accions que sensibilitzin la societat sobre un problema no resolt. Des de la seva creació, l’any 2006, l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea) ha celebrat aquesta jornada seguint aquesta premissa reivindicativa i de conscienciació.

Però aquest any no serà així. I no ho serà perquè la situació que estem vivint ens sobrepassa i està plena d’incerteses per a tothom. Pocs podien imaginar que avui estaríem, la gran majoria de la població, confinats a casa i pendents d’un virus que ens ha revolucionat la vida, les prioritats i també els valors. Segurament, tampoc havíem pensat en el valor d’algunes professions i d’uns professionals que salven vides.

 
Aquesta crisi està posant en evidència què és essencial per viure. La salut, la família i la solidaritat són valors que estem recuperant, perquè els descuidem sovint i els allunyem de les nostres prioritats. Els metges i el personal sanitari del nostre país, i arribats també de Cuba, ens estan donant una lliçó del que és estar al servei de les persones, i és que no hi ha una demostració més gran d’amor, vocació i solidaritat que posar per davant de la mateixa vida, la vida dels altres. Això és el que estan fent metges, personal sanitari i tothom que està aportant el seu granet de sorra perquè a l’hospital, residències, supermercats, benzineres, etc. i també a les nostres cases, tot estigui a punt i funcionant. A tots ells volem donar un GRÀCIES especial. Temps tindrem de reflexionar sobre el que s’ha de canviar en la nostra forma de viure, de relacionar-nos i d’organitzar-nos després d’aquesta crisi, perquè de tot n’hem d’aprendre.

Per a les persones amb un trastorn de l’espectre de l’autisme també estan sent dies complicats, ja que estar tancats a casa pot provocar en algunes persones un augment de l’estrès i de l’angoixa que derivi en conductes disruptives, d’autolesió o d’agressivitat. Els especialistes recomanen en aquests casos poder fer sortides terapèutiques, unes recomanacions que es van traslladar als ministeris competents que les van recollir, i que van fer que es pogués començar a sortir, això sí, amb un informe mèdic a sobre.

En alguns punts del nostre país veí es va començar a recriminar, des de finestres i balcons, persones que caminaven pel carrer, sense saber per què ho estaven fent. Unes actituds que van impulsar algunes persones amb TEA a marcar-se de blau per no patir insults i recriminacions. Una mesura estigmatitzant que no afavoreix que es reconeguin els drets de les persones, sigui quina sigui la seva condició, i que vulnera el dret a la igualtat de tracte i no-discriminació, o el respecte a la privacitat.
Al nostre país hi ha una voluntat ferma per garantir els drets de totes les persones, i amb relació a les persones amb discapacitat, els avenços els darrers anys en àmbits com l’educació o l’ocupació són rellevants, i evidencien aquesta voluntat. Avui a Andorra som més conscients que els drets són per a tothom, que una societat avança si ho fan tots i cadascun dels seus ciutadans, i que el respecte és un valor fonamental.
Per això, i convençuts que al nostre país la convivència és un valor que cuidem amb una cura especial, des d’Autea hem dit NO a marcar-nos, NO a la pèrdua de drets i NO a la discriminació, i SÍ al respecte, SÍ a la tolerància i SÍ a la diversitat. I sabem que tu, hi estaràs plenament d’acord.

Comentaris: 1

Comentaris

Paraules amb gran calat. Conviden a la reflexió de cadasqun de nosaltres, sobre la toreràncis amb els altres. No prejutgem. ningú. Això sí, siguem exigents amb nosaltres mateixos, amb els nostres actes, amb les nostres necessitats, no sempre tant justificades com les del colectiu que representeu.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic