Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Felip Gallardo

Felip Gallardo

Coordinador CEA-Micro

 

 

Simplificació




Engegar una idea al nostre país es podria qualificar com un esport de risc. D’alt risc si qui s’aventura és un emprenedor, ja sigui amb voluntat d’esdevenir autònom (tècnicament, treballador que realitza una activitat per compte propi) o de crear una microempresa; que s’endinsa per primera vegada en les trinxeres de la constitució d’una activitat comercial. 

El procediment és un galimaties d’anades i tornades de paperassa per diferents administracions, aturades sistemàticament per la necessitat de rúbriques de les autoritats pertinents dins la corporació local i de la governamental, que un cop ratificades comporten el consegüent abonament de taxes. 

Es comença per la reserva del nom comercial. I aquí arriba el primer contrasentit d’una llista llarga. Com a autònom no tens garanties de poder fer servir el teu propi nom, abans algú te l’haurà d’autoritzar, i si els cognoms són massa explotats, hauràs de pensar en dues alternatives de reserva. A partir d’aquí et trobes que encara que l’activitat la vulguis exercir des del teu domicili habitual, hauràs de demanar un permís al propietari del pis (si ets llogater), comptar amb un mínim de vint metres quadrats d’espai d’ús comercial, contractar un extintor i aconseguir un butlletí d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió. I és clar, tots els teus papers ja poden estar en regla i que durant el llarg procés (per als pocs afortunats, un parell de mesos) no en caduqui cap.  

Quan, a la fi, reps el preuat certificat d’inscripció al registre de comerç i indústria de mans del ministeri de Presidència, Economia i Empresa –que és com aconseguir el bitllet daurat de Charlie i la fàbrica de xocolata–, ja només queda un últim tràmit per superar: l’afiliació a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). 

En tres dies (oficiosos) per fer la gestió, tot són dubtes i incerteses. Com esbrinar quin és el tram de la CASS que et toca pagar quan la críptica documentació informativa d’entrada et saluda així (i sense comes per respirar): “Per als treballadors per compte propi comporta una càrrega del 22% del salari global mensual mitjà cotitzat per conjunt de persones assalariades a la CASS de l’any natural immediatament anterior”.

Arribats aquí, més d’un es pregunta què hi tenia al cap quan va decidir portar a terme una idea i fer-se emprenedor. Perquè tot són pedres al camí. I això que encara no s’ha endegat l’activitat comercial i no ens assalten a la nit els malsons derivats d’estar a corrent de les responsabilitats impositives. Que si l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), que si les rendes netes que s’obtenen per la diferència entre els ingressos computables i les despeses deduïbles, que si el càlcul del gravamen de l’impost general indirecte (IGI)... 

L’encara no estrenat autònom o microempresari recorda, no sap si amb ingenuïtat, alguns estudis i informes que afirmen que la creació d’un ecosistema emprenedor és imprescindible per a una societat moderna; que les solucions de l’època postindustrial ja no serveixen; i que la societat ha canviat. Que ja no es poden dividir els actius en assalariats, pensionistes i empresaris. Els autònoms i les microempreses coexisteixen en un espai dinàmic que dissortadament es troba davant un mur de complexitats administratives i de procediment. 

I el sentit comú demana simplicitat. D’entrada, en la relació amb l’Administració. ¿És absolutament necessari passar per tota aquesta xarxa de tràmits i autoritzacions, disposar de vint metres quadrats, un comptador de llum certificat i un extintor dins el domicili encara que el de l’edifici estigui a tocar?

 Tot són preguntes i dubtes. I és el moment que els agents implicats siguin escoltats i rebin respostes. La CEA-Micro ha nascut per donar veu als set mil autònoms i petites empreses, que ara per ara representem el 80% del teixit empresarial. Xifres gens negligibles i que han de ser escoltades pel progrés general.

Així, el dia que algú s’animi a engegar la seva idea al país, es prepari per córrer un assequible esprint i no una marató.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte