Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de EAranda

Elena Aranda

Assessora literària

 

 

Sobre escriure: una guia (1)




Consell núm. 1: “Disposa d’un espai propi”. Tant físic com mental. Sense aquest requisit difícilment (no és del tot impossible, també jo en conec exemples reeixits) podràs escriure una obra amb garanties de ser sentenciada amb un punt final.

T’has proposat, estàs en procés o –espero que no- a punt d’abandonar la idea d’escriure enguany el teu llibre? Aquest seria el primer consell que et suggeriria, d’aplicació prèvia a la fixació de qualsevol paraula, necessari per evitar desencisos posteriors. No em canso de repetir-lo, encara que, si soc honesta, la recomanació no és meva. Li he manllevat, amb una certa llibertat d’interpretació, a Virginia Woolf. “Que una dona ha de tenir diners i una habitació pròpia per poder escriure novel·les” ho reclama ja al primer paràgraf de l’assaig Una habitació pròpia (1928).

I ja se sap, allò que funciona en un dona ha de servir per extensió a tota la humanitat.

De fet, hi ha una reclamació legítima en aquesta obra circumscrita en l’àmbit legítim de la dona que transcendeix el novel·lista en general: la necessitat de conquerir un espai propi, no només en forma d’habitació...

Quin és l’estat mental més propici per a l’acte de la creació? O per què escriure una obra genial és quasi una proesa d’una prodigiosa dificultat? I quines condicions són necessàries per a la creació d’una obra d’art? O com es pot mesurar l’efecte del desànim sobre la ment d’un artista?

Aquests i molts altres interrogants que ballen pel text de Virginia Woolf conflueixen en un nou i més transcendent consell que hauria de seguir l’aspirant a escriptor si vol conquerir el seu propi espai creatiu. Allibera’t dels obstacles que t’impedeixen escriure allò que penses. “Perquè la ment de l’artista, per aconseguir realitzar l’esforç prodigiós d’alliberar sencera i intacta l’obra que es troba en ella ha de ser incandescent, com la ment de Shakespeare”. I conclou: “No hi ha d’haver obstacles en ella”.

Requisits: una habitació per començar, una ment exempta de (grans) preocupacions i, ja posats, una assignació que Woolf va estimar imprescindible per assolir l’emancipació intel·lectual i econòmica: 500 lliures l’any. En el canvi actual sembla un bon incentiu, però més incentiu suposarà per a l’obra final.

Estic decidida. Qualsevol dia obriré el projecte Alliberem una obra i el seu autor a Verkami, amb aportacions de microfinançament de 500 lliures de les d’abans. Tot sigui per la bona literatura. “La llibertat intel·lectual depèn de coses materials. La poesia depèn de la llibertat intel·lectual”. Paraula de Virginia.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte