Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Carles Perea

Carles Perea

Educador social i psicopedagog

 

 

Sobre la llei de serveis socials i sociosanitaris
Sense cap mena de dubte un dels textos legals que més transcendència té és la llei 6/2014 de serveis socials i sociosanitaris. És una de les més vives, però també una de les més desconegudes i que es pot prestar a confusió si no la coneixes. I us ho dic per experiència. Que la societat andorrana va canviant a mesura que avança el temps és una realitat, i les necessitats d’abans no són les mateixes d’ara. Serà responsabilitat del Govern proposar, i del Consell General aprovar-les, totes les modificacions que permetin plasmar a la llei, amb la màxima realitat possible, la situació de la societat andorrana i com l’Administració ha de fer-hi front.

Dissortadament ens trobem situacions on per raons personals, alienes o per una situació sobrevinguda, hem de demanar la intervenció de l’Estat. No ha de suposar cap vergonya ni ens fa menys que ningú. Sortim de temps molt difícils i l’Estat ha d’estar al costat de les persones. I amb aquesta llei sempre ho estarà. Actualment, i torno a remarcar que està establert per llei, es regula que totes aquelles persones grans o persones amb discapacitat que tinguin una pensió baixa sense familiars obligats, poden sol·licitar una pensió no contributiva, anomenada pensió de solidaritat. Aquesta és a càrrec del Govern i permet a la persona arribar al sou mínim. Som un dels pocs països que marca per llei que tothom hagi d’arribar-hi.

La controvèrsia de la llei ve per la confusió de termes. I us diré que alguns polítics no ajuden a clarificar-ho pel rèdit polític. Ja els està bé dir que l’Estat retalla pretenent confondre la societat. Aquesta llei fomenta l’equitat més que la igualtat en els serveis socials i sociosanitaris.

Què significa, això? L’Estat ajuda segons la necessitat individualitzada de cada persona. Si una persona necessita 1 i una altra 10 és just (i sostenible) que les dues rebin 10? És equitatiu que cada persona rebi el que necessita sota l’assessorament per part dels professionals del Departament d’Afers Socials. Al cap i a la fi són diners públics i la gestió d’aquests s’ha de fer amb responsabilitat, sostenibilitat i seny.

La inversió del pressupost al Departament d’Afers Socials cada cop és major. No perquè la situació econòmica hagi empitjorat, sinó perquè cada cop més la gent s’adhereix a les millores que es regulen per llei. Els treballs dels darrers anys s’han centrat a dignificar a la persona que ho precisa, especialment per accedir a les prestacions. Actualment trobem ajudes per a l’habitatge de lloguer molt més adaptades a les necessitats de la gent i les prestacions familiars per fill a càrrec. Aquestes estan destinades a ajudar a les famílies en l’economia domèstica per a les despeses bàsiques. També se’n poden beneficiar les famílies d’acollida. Però en trobem d’altres com els ajuts econòmics ocasionals, prioritzant els casos de protecció a les dones i als infants en situació de violència. Us ho comentava abans. Es tracta de dignificar i protegir a la persona. D’altres més conegudes són les prestacions per família nombrosa, les targetes magnes per a la nostra gent gran i les blaves. També l’actuació en campanyes de detecció de persones en risc social. La llei introdueix, a més, les prestacions tècniques (l’assistent personal, per exemple) i tecnològiques (material per fer més accessible el dia a dia de les persones grans o amb discapacitat).

M’agradaria que després de llegir l’article puguis conèixer, esquemàticament, la llei de serveis socials i sociosanitaris. Tot és millorable, clar que sí. I la llei és dinàmica a mesura que canvia la societat. Si et trobes en una d’aquestes situacions, parla amb el treballador social del CAP de la teva parròquia. Ara és temps de prometre molt però només cal recordar el que alguns han fet i el que no van fer d’altres. I no s’han creat aquests serveis per caritat, sinó per sensibilitat i responsabilitat cap a la situació de les persones, centre de l’atenció dels serveis socials i sociosanitaris.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic