Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

Sobre l’indult acordat pels coprínceps amb motiu de la visita de Macron

Autor: Setze interns del mòdul de preventius del centre penitenciari


Som un grup d’interns del mòdul de preventius de la presó de la Comella. El motiu que ens ha impulsat a escriure aquesta carta és la recent visita de l’Excel·lentíssim Senyor Copríncep Emmanuel Macron. Actualment, prop d’un 80% dels interns del centre penitenciari hi estan per delictes relacionats amb el tràfic d’estupefaents. Tots ens sentim part del delicte del qual se’ns acusa i no ens en sentim ni molt menys orgullosos. Sabem que hem comès errors i que els errors s’han de pagar. I en això hi incloem tots els interns, ja sigui els acusats de robatori com de blanqueig, estafa i altres delictes.

Creiem que tots hem de ser vistos de la mateixa manera, hàgim comès un altre error. Lògicament, no estem parlant d’errors irreversibles, com la mort o l’abús sexual. Parlem dels delictes anteriorment esmentats i també dels relacionats amb els estupefaents. Dit això, no veiem lògic que no ens puguem beneficiar de l’indult de la mateixa manera que els altres interns. També ens agradaria exposar que gran part dels que ens trobem en règim de preventius fa molt de temps que esperem a ser condemnats. Les quantitats confiscades no són en alguns casos tan importants com es valora, i demanem que el copríncep, que també és president de la República Francesa, podrà valorar si efectivament ho són, coneixent les quantitats que es comissen al seu país i, de fet, a pràcticament tots els països del món. Entenem que a Andorra la llei és diferent i que ens hi hem d’adaptar. Tot i així, certes quantitats potser no són tan greus com assumeix el cos judicial del nostre país.

Dins de tots nosaltres pesa una pena i un sentiment de culpabilitat, però hi ha gent que està aquí sense haver comès cap delicte, i aquests també s’haurien de poder beneficiar de l’indult, però no poden perquè se’ls relaciona sense proves amb delictes relacionats amb el tràfic d’estupefaents. Veiem que no s’aplica la presumpció d’innocència com a la resta d’Europa i que això perjudica tots i cadascun dels interns, i encara més els que no han comès cap delicte. Cal recordar que darrere de cadascun de nosaltres hi ha una família, uns amics, una vida... Per això creiem que s’han de tenir en compte altres factors a l’hora de valorar si ens podem beneficiar o no de l’indult.

Agraïm la seva atenció i esperem que aquesta carta els faci reflexionar sobre com actuar davant d’aquesta situació.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic