Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

Solucions a l’absolutisme
Un dels primers projectes de llei que Andorra Sobirana entrarà a tràmit parlamentari serà la reforma de la Llei electoral.

L’actual llei electoral crea dos greus problemes:

1. Treu la sobirania nacional del ciutadà per atorgar-la als partits polítics, que són els qui determinen les persones que van a una llista i el seu ordre.

2. L’actual llei electoral assigna els dos consellers territorials de cada parròquia a la llista més votada. De forma que si es presenten quatre candidatures a una parròquia, una candidatura es pot emportar els dos consellers amb tan sols el 26% dels vots. L’actual llei electoral està dissenyada per donar prioritat a la formació de majories absolutes, per sobre de la veritable representativitat al Consell.

L’actual llei electoral està creada per donar majories absolutes a partits polítics. Fet que ens ha portat a l’actual absolutisme de partit.

Donem solucions: votar per Andorra Sobirana serà igual a votar a favor de llistes obertes.

Llistes obertes significa que:

–Els partits o les candidatures presentaran una llista electoral nacional i les llistes parroquials que considerin, com fins ara.

–A la nacional, l’elector podrà votar en favor de tota la candidatura que presenta un determinat partit, si selecciona la casella de vot per a aquesta candidatura. Però l’elector també tindrà l’opció de votar obertament per les persones que consideri més vàlides per representar-lo al Consell General. De forma que l’elector podrà posar una creu al costat del nom de fins a catorze persones de qualsevol candidatura.

–De manera que a la nacional, esdevindran consellers les catorze persones més votades.

–A la territorial, passarà el mateix i l’elector podrà elegir fins a dues persones de qualsevol de les candidatures de la seva parròquia i esdevindran consellers les dues persones més votades.

Amb llistes obertes s’aconsegueix retornar la sobirania al ciutadà, es limita la partitocràcia i es garanteix la representativitat al Consell General.

En el cas que Andorra Sobirana no aconseguíssim prou força al Consell General per tirar endavant una llei electoral de llistes obertes, ens fixarem, com a mínim aconseguir que els dos consellers territorials es reparteixin entre les dues llistes més votades seguint un criteri similar a la llei electoral d’Hondt o de restes majors.

Andorra no pot seguir sota un absolutisme de partit com l’actual majoria taronja assolida amb tan sols 5.500 vots i que porta un domini partitocràtic a totes les institucions.

Una majoria absoluta taronja que assoleix el ridícul de tenir pànic que Andorra Sobirana proposi obertament solucions com la de les llistes obertes. Una majoria absoluta taronja que és capaç de negar a Andorra Sobirana la participació a un programa de televisió en igualtat d’oportunitats amb altres caps de llista electoral. L’article 27 de la Llei electoral estableix clarament que la junta electoral vetlla per la igualtat d’oportunitats de totes les candidatures i la junta electoral ha determinat que Andorra Sobirana té dret a tenir un programa de La Rèplica de la Sra. Gemma Rial, com han tingut altres candidatures. Però el director d’RTVA segueix la via tradicional dels absolutismes i judicialitza una qüestió purament política. Ho fa, contractant el bufet privat d’advocats d’un membre de DA (candidat comunal de DA) per presentar un recurs contra la junta electoral, i a més, per demanar que Andorra Sobirana pagui les costes d’aquest recurs contra la decisió de la junta electoral. Però encara hi ha més. Fins i tot la fiscalia hauria considerat que seria tan perillós que Eusebi Nomen tingués una entrevista a La Rèplica, que hauria presentat al·legacions a la decisió de la junta electoral.

Quan l’entrevista d’un candidat com Eusebi Nomen a La Rèplica esdevé una qüestió d’Estat, la democràcia té un problema de fons.

Vostè tindrà la possibilitat de respondre a l’absolutisme de partit amb allò que fa més por als partits absolutistes: un vot a favor de les llistes obertes.

Voti, si us plau, no es quedi a casa.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic