Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Carles Sánchez

Carles Sánchez

Estudis Literaris

 

 

Somnis




¿En quins refugis de l’inconscient ens trobem quan, tot i desperts, ens endinsem amb la mirada perduda, embadalits, rere el vidre d’una finestra? ¿Es pot somiar despert? ¿O és més aviat una activitat inequívocament inconscient i, per tant, circumscrita a l’exclusiu àmbit de la fosca nit? Els somnis compten amb una gran i notable tradició en literatura. Jorge Luis Borges ho recorda a la compilació Libro de sueños, on selecciona els somnis literaris més destacables començant pel Gilgamesh i seguint amb els inoblidables capítols bíblics, notablement el de Josep, que gràcies a les seves visions oníriques i les seves interpretacions esdevingué faraó. Fujo, doncs, del sentit contemporani del somni com a anhel, com a desig, i em decanto pel de la visió, pel del llenguatge.
El somni és cèlebre també a l’Orient, només cal recordar el somni del mestre taoista Zhuangzi. El mestre s’adorm i es veu com una papallona que veu un vell adormit. En despertar Zhuangzi es pregunta si ell ha somiat amb una papallona o si ell és la papallona qui ha somiat amb Zhuangzi. En una tradició més propera trobem Segismundo, que es pregunta si és un animal somiant en el poder o un legítim hereu tancat com un animal. Només volia citar alguns dels episodis que amb més impacte recordo i que amb més estima selecciono, i vull fer-ho per parlar de Paprika, una novel·la d’origen oriental i de trets occidentals, una novel·la japonesa del 1993 escrita per Yasutaka Tsuitsui. 
Paprika és una detectiu de somnis. En realitat és una psicoanalista que mitjançant un avatar per evitar ser reconeguda s’introdueix als somnis dels seus clients per localitzar el motiu del seu patiment mental i posar-hi remei. Naturalment es tracta d’una obra detectivesca de ciència-ficció, anterior a The Matrix (Wachowsky) o Inception (Nolan) tot i que ha conegut versió cinematogràfica animada (Satoshi Kon, 2006). En aquesta línia desafiant entre el conscient i l’inconscient hi ha també la interessant Waking life (Richard Linklater, 2001), aquesta més un passeig que les investigacions i intrigues de la psicoanalista i l’invent que li permet entrar dins la ment de la gent. 
L’acció comença amb el cap de l’institut de recerca on treballa la protagonista convidant-la a rescatar les operacions de Paprika, operacions que l’institut duia a terme amb clients d’alt poder adquisitiu. Així Paprika coneix el senyor Konakawa, s’endinsa en la seva ment, diagnostica i guareix. Una psicoanàlisi d’intervenció quirúrgica i fantàstica que escurça els temps com mai s’ha vist. I aleshores es desencadena la segona trama, la de la lluita de poder a l’interior de l’institut, amb un invent revolucionari en disputa. La malaltia mental, les seves metàfores i el llenguatge dels somnis són el motor d’aquesta novel·la.
Habitem, cada dia, adormits o desperts, somnis que somnis són.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte