Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Mateu

Meritxell Mateu

Historiadora

 

 

Somriures




Des del 1976, que es va iniciar l’aventura de les colònies populars de Canillo, AINA pauta l’estiu d’infants, d’adolescents i de joves del país. La Casa, la Borda, el camp de jocs col·lectius i el prat s’omplen de vivències, de germanor i de descoberta durant l’estiu. Els cants, els jocs, l’amistat, molts somriures i riallades còmplices són els sorolls de cada dia. Uns sorolls de vides i d’il·lusió que es van iniciar fa 45 anys al Casal Sant Serni, a Canillo, gràcies a mossèn Ramon.
I és que l’ànima infatigable de tot aquest espai que ha anat creixent amb el temps amb noves iniciatives de muntanya per conèixer el país, com ara Tamarros o Caina, és mossèn Ramon Rossell. Un mite vivent. Un mite actiu que no para quiet. Els anys i els accidents no han minvat la seva força i la seva empenta. Conserva el somriure còmplice del capellà emprenedor, tenaç, convincent i audaç que a contracorrent va lluitar per construir un moviment on s’apinyen infants, adolescents, educadores i educadors que creixen amb la il·lusió de fer una Andorra millor. Volia construir un espai per acollir els infants de pares i mares que no se’n podien fer càrrec tot l’estiu i que els joves trepitgessin amb xiruques les muntanyes del país. L’aventura va començar amb uns primers anys pioners a Sant Serni amb la seva germana Teresina, amb la Cinta, amb la madre Maria i uns monitors valents i entregats. I l’aventura es va anant fent gran, va agafar cos fins a convertir-se en un referent. 
Al juliol i a l’agost mossèn Ramon no escatima forces per regalar un consell, una paraula balsàmica, una història o un somriure als infants, adolescents, joves, monitores i monitors que omplen de vida els espais d’AINA. És molt difícil guanyar-lo als escacs, però molts migdies infants s’esperen acabar de dinar per fer una partida amb el mossèn a l’Àgora. Ell també. Com també l’esperen perquè els expliqui un conte o vivència. Amb el somriure sempre presents.
I és que AINA és també un equip amb el Lusi, l’Esther, la Digna, el Buti, el Pep i les cuineres que, amb la Carmen, mimen la comunitat i vetllen en tot. I amb les monitores i els monitors com el Carles, el Bernat, el Lluís, la Maria, el Guillem, la Sílvia, el Marc, l’Anna i molts d’altres que ofereixen, any rere any, una part del seu temps per fomentar experiències, il·lusió i somriures als infants i adolescents. El més bonic de tot és que aquest moviment que va iniciar mossèn Ramon fa 45 anys forma part de les vides de milers de persones que hi han participat i que hi mantenen els vincles. És l’esperit d’AINA. Qui més qui menys sempre troba temps per anar-hi a passar una estona i compartir vivències i confidències. Es creen lligams semblants als d’una família. I perduren infal·libles en el temps.
AINA és també activitats amb convivències de cap de setmana durant l’any! Només acabar l’estiu molts ja anhelen retrobar-se al novembre per la Castanyada, al desembre pels Jocs de Neu, al gener i febrer per l’esquí de fons o per la Pasqua jove. Enguany la pandèmia no ho ha permès, però aquests rituals segueixen esperant que arribin millors temps. 
És cert que AINA ha hagut d’adaptar-se per poder acollir les colònies. Seguint els protocols de pandèmia s’han creat grups de convivència sense alterar ni un fil la joia, la diversió i l’alegria de conviure durant dues setmanes màgiques descobrint les muntanyes del Principat. 
La Digna i l’Esther segueixen fent de mames perquè tot segueixi el seu curs. Les monitores i els monitors teixeixen lligams emocionals d’amistat amb els infants i adolescents dels seus grups. El Buti i el Pep vetllen perquè espais i material estiguin sempre operatius. I el Lusi coordina amb ull expert les excursions de la casa, la Borda, Caina i Tamarros.
Mossèn Ramon, hiperactiu malgrat el pes dels anys, tan aviat és a la casa explicant històries o jugant amb els infants com a la Borda fent una xerrada amb els adolescents, com compartint un àpat a la muntanya amb els joves de Caina i sempre sense oblidar la seva condició de capellà. Escoltar i donar a conèixer els ensenyaments de Jesús. I els somriures romanen sempre presents. Contents i feliços de fer pinya!

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte