Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Martín Blanco

Martín Blanco

Artista Visual

 

 

Sort
De vegades és una simple qüestió de sort i això va ser justament el que vaig sentir quan fa uns dies vaig trobar per casualitat un article al diari digital catorze.cat. Es titula Desaccelerar per viure millor i ressenya a part Petita teologia de la lentitud, llibre escrit pel teòleg José Tolentino Mendonça (Portugal, 1965). L’article ens explica que el llibre està dividit en disset arts: des dels de la lentitud i el perdó fins als de l’alegria i la felicitat. Aquests són alguns dels conceptes.

–L’art de la lentitud. La pressa ens condemna a l’oblit. Passem per les coses sense habitar-les, parlem amb els altres sense sentir-los, reunim informació que no arribarem a pair mai. Tot transita en un galop sorollós, vehement i efímer.

–L’art de l’inacabat. Quantes vegades ens veiem a nosaltres mateixos mostrant-nos d’acord automàticament amb el tòpic: «necessitaria dies de quaranta-vuit hores» o «necessitaria mesos de quaranta dies». Em sembla que no és pas ben bé això, el que necessitem. N’hi hauria prou, de fet, en adonar-nos dels efectes col·laterals que provoquen les nostres vides superocupades, del que queda enrere, del que deixem de dir o de compartir.

–L’art del perdó. Penso que es produeix un tomb quan acceptem entendre que tots som vulnerables. És fàcil reproduir un esquema dialèctic en què nosaltres som la víctima i l’altre l’agressor, i oblidar que a ell també l’afecta el sofriment.

–L’art de mirar la vida. El que és important de debò és saber, amb una d’aquelles certeses que broten innegociables del fons de la pròpia ànima, si estem disposats a estimar la vida tal com es presenta.

–L’art de la perseverança. És un combat intern (amb un mateix, contra un mateix i per a un mateix) per mantenir, al llarg del temps, tant la vigència com la intensitat del que hem promès: una feina, un desig, un compromís, una paraula, una amistat o un amor.

El llibre descriu disset arts que vaig sentir que em van enriquir després d’haver-los llegit, encara que només fossin els extractes que proporcionava l’article. El sorprenent és que facin falta només uns pocs d’aquests extractes per il·lustrar el ritme de vida que portem últimament.

Vivim corrent, presos de la immediatesa, víctimes d’una saturació de continguts que ni tan sols estic segur que vulguem consumir, encara que sí col·leccionar. Sentim que mai ens arriba el temps per fer coses que, moltes vegades, tampoc estem convençuts de voler fer. I així, caiem preses de la insatisfacció i la intentem compensar, de manera il·lusòria, amb factors externs. Si tenim sort, la compra compulsiva serà el menor dels nostres problemes, però ens podrem donar el luxe de tenir l’últim mòbil més potent del mercat, que ens permetrà accedir a la informació amb més rapidesa i així la roda seguirà girant.

De vegades és una simple qüestió de sort. En aquest cas, per trobar aquest article... i que el meu mòbil no hagi sonat en els cinc minuts que vaig trigar a llegir-ho.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic