Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Joan Marc Miralles Bellera

Joan Marc Miralles Bellera

Astrofísic

 

 

Sota un mateix cel

Sota un mateix cel
Des de fa gairebé 102 anys, la Unió Astronòmica Internacional (IAU) vetlla sobre l’astronomia arreu del món, promovent i salvaguardant tots els seus aspectes a través de la cooperació internacional. Va ser fundada el 28 de Juliol del 1919 a Brussel•les com a punt de trobada i fòrum de diàleg  en un intent per cosir les profundes ferides provocades per la Primera Guerra Mundial.
Avui en dia, la IAU reuneix més de 12.000 membres de 90 països, astrònoms professionals organitzats en divisions, comissions i grups de treball, que tenen com a objectiu principal l’organització de múltiples reunions científiques a fi de compartir la feina efectuada i informar de les darreres descobertes en astronomia. Cada any, la IAU promou 9 simposis internacionals i cada 3 anys organitza una assemblea general durant la qual se celebren també 6 simposis, 15 reunions temàtiques i múltiples grups de treball dels membres de les divisions i comissions.
Una de les tasques més importants de la IAU consisteix en la definició de constants astronòmiques i físiques fonamentals, de la nomenclatura astronòmica, i participa en la discussió de les futures grans instal·lacions astronòmiques internacionals. A més, la IAU serveix com a autoritat reconeguda internacionalment per assignar designacions a tots els cossos celestes i les seves característiques superficials.
Finalment, la IAU també treballa molt activament per promoure el coneixement i la recerca astronòmica al públic en general. L’èxit de la celebració de l’Any Internacional de l’Astronomia el 2009 va generar un impuls imparable que va portar a la creació de l’Office for Astronomy Outreach (OAO) el 2012 i a l’establiment dels nòduls capitanejats per coordinadors nacionals (NOCs), a fi de fomentar la divulgació de l’astronomia i de la feina dels astrònoms a nivell de cada país.
Aquest agost, l’OAO i l’equip de NOCs, del qual formo part, encetarem un nou trienni de feina. Seguirem amb la divulgació de l’astronomia i dels valors de la ciència, sempre amb una perspectiva d’equitat, inclusió i diversitat. Però, fidels a l’esperit fundacional del 1919, també volem anar més enllà i conscienciar sobre un dels grans reptes que com a humanitat tenim al davant: el canvi climàtic. Com a astrònoms, no podem defugir del deure de compartir la nostra perspectiva i visió de l’Univers, que ressalta la fragilitat de la biosfera terrestre i ens ensenya que tots formem part d’un planeta únic sota un mateix cel. Un planeta que mereix que el conservem i que emprenem totes les accions necessàries per preservar-lo abans que sigui massa tard.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic