Avui us vull parlar d’un tema que darrerament he tractat amb alguns creadors del país: les subvencions culturals del ministeri de cultura. És un tema força complex, però abans de posar-m’hi més a fons volia remarcar que deu ser prou complicat formar part de l’equip que s’encarrega de decidir quins projectes són els escollits i quins no i en cap cas vull menystenir la seva labor. 
Primer de tot cal saber que el ministeri de Cultura dedica un 14% de la seva partida a subvencions. Aquestes es divideixen en diverses modalitats, cadascuna amb un plec de bases. Existeixen uns requisits que s’han de complir i una documentació que s’ha de presentar per entrar en el procés de selecció. La gestió de les subvencions està a càrrec de Promoció Cultural, des d’on en fan la tria en funció d’una sèrie de criteris que tenen a veure amb la repercussió del projecte, els objectius, l’ús de la llengua catalana i els costos de producció, entre altres. Les modalitats contemplades van des de projectes per la cultura popular i tradicional fins a projectes artístics de creació, producció i exhibició en diverses disciplines, passant per ajudes per a les editorials. Aquesta és una explicació breu del funcionament i l’estructura que tenen. 
La principal qüestió que em té preocupat i és que sembla que la manera com s’estan repartint les subvencions, des de fa un temps, obeeix a la voluntat d’acontentar el màxim de persones possibles, o dit d’una altra manera, ajudar el màxim de projectes possible a fer-se realitat.
D’aquí se’n deriven diverses reflexions. La primera és que, a conseqüència d’aquesta forma d’atorgament, les quanties són petites i molts projectes es veuen escanyats per poder-se dur a terme. Cal dir que des de Promoció Cultural animen a desenvolupar una part del projecte durant l’any i a tornar a demanar subvencions l’any entrant per continuar-lo, però això no sempre pot ser així, sobretot si tens uns terminis d’entrega a complir, altres produccions en marxa o un projecte prou complex com per fer-lo a mitges. A part, sempre estàs condicionat a la revisió i acceptació per part de Promoció Cultural per realitzar una part del projecte i quedes en espera de si l’any següent et donaran la subvenció, i de quina quantia.
Altres temes que han sorgit en converses sobre aquest tema són sobre els criteris d’adjudicació, si hi hauria d’haver un filtre més fort sobre qui pot presentar-se, sobre la qualitat artística dels projectes i com es decideix, quin percentatge mínim sobre els costos de producció es considera digne per endegar un projecte i quin hauria de ser el sostre, si una mateixa persona o associació pot rebre subvencions per més d’un projecte, entre altres.
Com he dit al principi, un tema complex que genera força rebombori en el sector.