Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de XFernandez

Xavier Fernandez

Actor, director i productor teatral

 

 

Tatuatges mentals




Bon dia tingueu!

En l’últim article us parlava del fet diferencial del nostre parlar andorrà. De ressuscitar les nostres paraules autòctones i el nostre accent i alliberar-nos del català central o normatiu. Doncs bé, aquests dies podem veure un anunci de les terres de Lleida on podem sentir aquell accent que diferencia el lleidatà del català central i s’agraeix aquest toc d’autenticitat. Exactament igual que la publicitat del nostre país: Andorra Turisme fa un anunci del país amb Disney de dibuixos animats en castellà i que diu “Andorra un país de pel·lícula”. Caldea pel seu compte un altre on s’autodefineix com “Spaaactacular”. I Andorra la Vella per acabar-ho d’adobar, aquest sí en català totalment normatiu, que diu: “Vina i agafa aira a Andorra (amb o tancada) la Vella”. Tota una visió de país en l’idioma del país. Espectacular!

Tan espectacular com les historietes del Popeye que veia quan era petit i que, per cert, portava una àncora tatuada al braç dret com a bon mariner que era. En aquells anys la gent que portava tatuatges (mariners, pirates, legionaris i altres tipus de personatges que veiem a les pel·lícules) eren els prototips de persones amb una vida dura, per dir-ho d’alguna manera. Amb el pas dels anys i amb l’obertura de mires i de roba van començar a aparèixer tatuatges més acolorits (roses, cors, pitavoles...) i amagats en llocs força eròtics. Així va començar la nova versió de tatuatges per a tothom i a tot arreu. I ara resulta que un conseller del Consell General demana que no es puguin exhibir tatuatges ofensius, per resumir conceptes. I una cònsol opina que els tatuadors són un mal exemple per al jovent, per resumir-ho també. Doncs mirin, no. Ni els tatuatges ni els tatuadors no tenen la culpa de res. En tot cas qui els lluu. En el cas del Consell potser s’hauria de mirar quines persones hi accedeixen i en representació de quin partit polític, qui l’ha legalitzat i quina ideologia va afirmar confessar en els seus estatuts. Després ens trobarem amb  partits com Vox o el Front Nacional francès al Consell. I ens els haurem de menjar amb patates. I lluiran l’esvàstica al braç com l’àncora el Popeye. I la culpa no serà del tatuatge.

Actualment  tot és solidaritat: –amb el col·lectiu LGTBIQ+, mentre que a casa se segueix parlant de maricons– amb la gent gran, els padrins que en dèiem nosaltres, mai vells, que és pecat! Però el verb és envellir i no pas engrandir –amb els discapacitats o menyscapacitats o poccapacitats igual: són persones al cap i a la fi perquè tot tenim més o menys capacitats. Tot ho hem d’etiquetar, si no no estem contents. I això porta a la gent a mostrar, per conveniència o convicció, les seves preferències o ideologies. De la mateixa manera que hi ha gent que les mostra tatuades a la seva pell i d’altres, com jo, que no ho faríem mai perquè creiem que no hi ha res que duri tota la vida, excepte la vida mateixa. 

El fet és que tots tenim al néixer un tatuatge al cervell que ens ha cedit la natura i que anirem modificant amb l’educació dels pares, de l’escola, de la vivència diària, del que ens aporti la societat i del que hi aportem nosaltres. L’últim exemple el tenim amb la Covid. Ens pensàvem que canviaria la mentalitat de la societat durant aquells dos mesos de confinament. Va ser una il·lusió. Costa molt modificar un tatuatge i que t’agradi. I més que ens agradi a tots. I ara ho veiem, pagant justos per pecadors, sempre els mateixos i retallant festes populars i trobant solucions per a grans esdeveniments. Encara no hem entès que haurem de conviure-hi com amb la grip i potser la solució passa per una altra via que no castigui sempre els mateixos. Hi ha tatuatges mentals que costa molt de canviar i d’altres que no canvien en tota una vida. Una llàstima! Au, bon dia tingueu i visca Andorra (amb o oberta)! 

 

 

 

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sempre tant encertat!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte