Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ludmilla Lacueva Canut

Ludmilla Lacueva Canut

Escriptora

 

 

Tempesta de neu
Fa cinquanta anys, el mes de desembre del 1969, s’iniciava amb una gran nevada i amb 200 persones completament aïllades al Pas de la Casa. La vila estava apartada des de feia sis dies i la tempesta impedia a les màquines netejar diversos metres de neu que havien caigut. En aquell moment es trobaven al Pas de la Casa, a més dels vilatans, una vintena de turistes espanyols i una cinquantena d’obrers que treballaven des de feia setmanes en la posada en marxa de l’estació d’esquí. La situació es va agreujar per culpa d’una allau de neu molt a prop de l’església de Sant Joan de Caselles que havia colgat un bon tram de carretera. En aquestes condicions, encara es feia més difícil arribar fins al Pas de la Casa i trencar l’aïllament que vivia la seva població.

Segons ens informava el diari Midi Libre, l’única manera de saber què estava passant era trucar als hotelers i especialment a Robert Lasmoles, que feia de portaveu dels veïns. Tot i així, no ens oblidem que Radio des Vallées tenia un informador de luxe en la persona de Jaume Brugat, que diàriament trucava als estudis de l’emissora per informar de la situació des del telèfon número 7 del seu establiment, l’hotel Cimes, essent el primer comunicat a les sis del matí.

No era la primera vegada que els pobladors del Pas de la Casa vivien una situació com aquesta. Quan succeïa, esperaven pacientment a casa que el mal temps passés mentre a l’hotel Cimes compartien la incomunicació amb els clients. Algunes tempestes eren ben dolentes i cobrien de neu tot el que era la planta baixa de l’hotel. La jove Núria Brugat intentava mirar per la finestra més alta per veure algun veí i s’havien d’entretenir com podien llegint els diaris vells, escrivint, jugant a diversos jocs, fent punt i xerrant.

Però tornem al desembre del 1969. Eren moments difícils i les provisions ja escassejaven, recalcant que el carnisser no tenia més carn des de feia dos dies. Pel que feia a la fleca, encara tenia reserva de farina per un mes. Al Pas de la Casa, la situació s’agreujava amb una passa de grip on els malalts eren atesos a la clínica que obria al mateix temps que l’estació d’esquí i que momentàniament feia els oficis de farmàcia amb un únic infermer al capdavant.

A la resta del país també havia nevat abundantment propiciant una vintena de caigudes destacades per culpa de la neu glaçada de les voreres. Per als valents que volguessin sortir al carrer, el 10 de desembre, a les 22.30 hores, tenia lloc al Centre recreatiu de la mà del Cine-Club d’Andorra la projecció de l’exitosa pel·lícula Èdip rei, de Pasolini. Qui volgués entrar en calor, tenia a la seva disposició els nombrosos dancings del país, entre ells el Mustang d’Andorra la Vella o La Bodega del Roc Blanc.

Aquest fred siberià no feia oblidar les imminents eleccions i les autoritats instaven la població a exercir el seu deure cívic, esperant que el dia de les votacions la neu no ho compliqués.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic