Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Mateu

Meritxell Mateu

Assessora d'empreses

 

 

Temps de bolets i de boletaires

Temps de bolets i de boletaires
Com cada tardor al país i a les comarques veïnes els boletaires esperen amb candeletes poder anar als seus racons preferits a plegar bolets. Els boscos s’omplen d’amics, de famílies i d’experts que van en solitari a la cerca del rovelló, del cep, del rossinyol, del fredolic, del moixenó, del carreroler o de la múrgola desitjada. Entre altres!

Enguany, la pluja de l’estiu ens promet la humitat necessària perquè creixin els bolets, tot i que coneixedors del tema no s’atreveixen a fer pronòstics sobre la possible abundància o no de rovellons, rossinyols o ceps en els nostres boscos.

Tot i això, al Principat gaudim de boscos frondosos que són terrenys privilegiats per a la formació de fongs, i doncs, de bolets.

Els que anomeno “experts”, els boletaires de soca-rel, coneixen el terreny pam a pam i saben on es fan els bolets. I com que són molt gelosos dels seus raconets prefereixen mostrar tot el que han plegat sense esmentar precisament a on! Misteri!

Els bolets són fongs que veiem i tenen un rol essencial en la vida dels boscos i de l’ecosistema. I si els pleguem malament o de manera barroera, és a dir removent la terra sense tenir cura, el bolet ja no tornarà a sortir més en aquell indret. Dit d’una altra manera, si pleguem els bolets de manera destralera perjudiquem els arbres, les plantes i la vegetació dels nostres boscos. Es a dir, que malmetem el medi ambient.

Tot i que no sóc boletaire, ja que només conec tres espècies de bolets, el rovelló, el cep i la carrerola, m’agrada anar a plegar bolets amb persones que són apassionades i que són “expertes”. Per plegar bolets s’ha d’anar amb persones que coneixen. Hom no pot saber per l’olor, ni la forma ni el color si és bo o verinós. Només cal veure què vistoses i boniques són les amanites i què verinoses i mortíferes que són.

Dit això, anar a plegar bolets sense ser una “experta” comporta que el meu cistell estigui sempre mig buit. Amb enveja sana proclamo que sembla com si els boletaires experts ensumessin els bolets, o que tenen un radar propi que els guia amb els ulls tancats fins a cercar-los! Una servidora quan plega dos rovellons o tres ceps està emocionada, ja que abans he hagut de caminar dins del bosc força estona sense trobar res! Només si tinc sort i trobo un carreroler, el meu cistell s’emplena una mica més amb carreroles, ja que el carreroler es veu millor perquè l’herba s’enfosqueix i forma una banda sinuosa.

Tenim el privilegi de viure en un entorn preciós i la tardor és l’època ideal per a recórrer els nostres boscos, pujar per Segudet, pel bosc de Pal, caminar per Mereix o endinsar-se pel bosc de la Rabassa cercant bolets per plegar. I un cop a casa o al restaurant, assaborir-los amb plats senzills o més elaborats.

Que per molts anys puguem plegar i menjar rovellons, ceps, moixarons, múrgules, carreroles o rossinyols entre moltes altres varietats!

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic