Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de HMas

Hèctor Mas

Cineasta

 

 

Tenim feina per fer
Ja fa un parell d’anys que alguna cosa es cou a Andorra a nivell cinematogràfic. Tinc la sensació que cada vegada són més els ciutadans, els partits polítics o les institucions que intueixen els possibles beneficis que podria reportar la creació i la potenciació d’aquesta indústria al nostre país. I penso que això ja és un gran pas endavant.

Ara bé, cal que fem un esforç conjunt perquè això prosperi. La creació audiovisual o cinematogràfica té particularitats diferents d’altres models de producció. Se sol treballar per projectes que compten amb durades diverses que poden anar des dels pocs dies fins als diversos mesos de feina. En el nostre cas, també comporta la necessitat de contractar professionals forans i llogar materials específics –i caríssims. I ni una cosa ni l’altra es troba, de moment, a Andorra. El que vinc a dir amb tot això, és que hauríem d’aconseguir flexibilitzar tràmits burocràtics, modificar determinades lleis i estudiar en profunditat quins altres aspectes poden ajudar a facilitar la importació de rodatges al país.

També s’ha parlat molt darrerament sobre la possibilitat o la necessitat de crear una film commission per promocionar casa nostra com un espai atractiu on albergar projectes d’aquesta mena. I jo també en soc molt partidari! Ja he dit en anteriors ocasions que Andorra compta amb unes característiques idònies per a resultar altament atractiva. Abans de fer aquest pas, però, cal que resolem aspectes com els esmentats anteriorment. Ara per ara no és atractiva. Encara tenim feina per fer. Cal aplanar el terreny i, posteriorment, vendre’ns bé. El primer que hauríem de fer –i aquí és on entenc que s’hi han d’implicar diferents actors– és resoldre aspectes com els tràmits d’immigració o els tràmits de duanes. Dos dels punts més conflictius a dia d’avui. Soc conscient que l’apartat de la duana no depèn exclusivament de nosaltres, però no per això hem de deixar de lluitar-ho. Posteriorment, caldria elaborar un bon pla d’incentius fiscals, suficientment atractiu i competitiu com s’està fent a altres indrets. I, ja per acabar, l’esmentada film commission si es considera oportú.

Per descomptat, cal generar també sinergies o aliances per coproduir amb les indústries veïnes. La recentment anunciada ajuda de 100.000 euros a la producció cinematogràfica és un important i interessant primer pas per entrar a jugar en lligues de primer nivell. Tenir un peu a produccions grans pot afavorir la projecció d’Andorra a nivell internacional, generar noves oportunitats de feina i un retorn econòmic important al país entre molts altres beneficis.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic