Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Èlia Orts

Èlia Orts

Periodista

 

 

Tenim un problema
Veient com estan anant les negociacions per a la revalorització dels salaris constato que tenim un problema. O diversos...
D’entrada, a poc més d’un mes per tancar l’any encara no sabem si es revaloritzaran els salaris, i molt menys en quina mesura. Però sí que sabem que en major o menor mesura se’ns apujarà el preu de l’habitatge (sigui el lloguer o la quota hipotecària), s’ha encarit la cistella de la compra bàsica i també s’incrementarà la factura de la llum (FEDA ha previst augmentar de tarifes en el seu pressupost). 
Després, veient la proposta feta des de la patronal, d’incrementar per sota de l’índex de preus de consum (o sigui, de la cistella de la compra bàsica) els salaris entre el mínim i el mitjà, i que des dels sindicats es digui que es veu difícil un acord i que seria millor que fos el Govern qui decretés els augments per a tots els salaris, s’entreveu una actualització salarial que vindrà a consolidar la pèrdua de poder adquisitiu dels assalariats. 
En paral·lel, em plantejo que també tenim un problema de representació. És cert que els treballadors del sector privat ho tenen complicat per organitzar-se sindicalment (malgrat els drets recollits en les lleis laborals i sindicals), i per això només determinats col·lectius tenen sindicats i representants laborals. Però potser també l’empresariat té un problema de representativitat.
Uns i altres haurien de recordar, en afrontar la negociació de la revalorització dels salaris, tant la situació en la qual es troba el país com la seva idiosincràsia, i que els assalariats ja van renunciar, en el marc de la crisi financera originada el 2008 (les conseqüències de la qual van arribar més enllà del 2012), a part dels seus drets i mai més els han recuperat.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Amb un "Houston, we have a problem" de títol, prenen la célebre frase que el 13 d'abril del 1970, l'astronauta Jim Lovell va pronunciar des de l'Apollo 13 per informar de l'explosió que van patir: potser només potser: t'escolten i potser quelcom es recupera. Però, només: potser ........

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte