Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Francesc Salvador

Francesc Salvador

Metge

 

 

Tinc càncer! Què he de fer?




Primerament no pronunciïs més la paraula càncer. Té connotacions negatives que et deprimiran. Digues que tens una malaltia crònica o tumoral. Les paraules porten la càrrega de la seva història.

Fins fa pocs anys el càncer equivalia a condemna de mort. Avui és una malaltia tractable i curable en la majoria dels casos. Confia en tu mateix, la ciència, la família, els amics i una mica en la sort.

Els anys em fan cada dia més crític i escèptic, vis-a-vis, de tot i de tothom. Vivim immersos en la conventional wisdom, que és el resultat final de les conveniències dels poderosos, dels que els va bé que les coses segueixin igual. La medicina no n’és pas una excepció. Crec que la ciència ha fet grans avenços però li queda encara un bon camí. He seguit de prop altres medicines, com la fitoteràpia, el mindfulness, la meditació o el ioga. Penso que el món acadèmic no els ha fet justícia.

Voldria dir dues paraules sobre la medicina integrativa, que complementa els tractaments mèdics habituals amb altres tècniques. No se’n parla gaire, hi ha molt d’interès que tot segueixi igual. Els canvis posen en perill els muntatges dels poderosos. Darrere la meditació, el massatge oncològic o el ioga, per exemple, no hi ha gaire negoci.

Actualment es parla molt de teràpies alternatives per combatre, sobretot, el càncer, que augmenta espectacularment, possible resultat del sistema de vida modern i la pol·lució de les aigües i l’aire. S’han d’emprar tractaments tradicionals, com la cirurgia, la quimioteràpia, la radioteràpia, la farmacologia, etc. i completar-los amb teràpies complementàries avalades per rigorosos estudis científics, alguns d’ells semblants al que es fa amb els medicaments (les conegudes quatre fases: fase I, II...). Penso que aquest és el camí. Anar al metge, fer els tractaments acceptats, sí, molt clar, però complementar-los amb aquestes teràpies, que s’han de promoure més. He vist un operat de càncer que l’envien a casa i no l’orienten sobre el que ha de fer ni sobre l’alimentació o el règim de vida. L’oncòleg li va dir que la seva feina era tractar el càncer. Una barbaritat.

Quan les coses es posen difícils, a causa de la desesperació, el malalt cau en mans de desaprensius que acaben amb la seva fortuna i salut. Un exemple dramàtic és el d’Steve Jobs, fundador d’Apple, diagnosticat d’un tumor de pàncrees. Jobs, genial, que va tenir una visió profètica de la informàtica, pare de l’Iphone, la invenció possiblement més transcendental de la història, es va equivocar i va morir als 56 anys. Va decidir retardar les proves diagnòstiques i una intervenció quirúrgica, optant per teràpies alternatives. Es va equivocar. Sic transit gloria mundi!

Fa uns anys va ser fundada la Federación Española de Medicina Integrativa per metges de tot el país i les seves doctrines són compartides per personalitats tan il·lustres com el Dr. Falkenberg del Karolinska Institutet de Suècia. A les Canàries destaca l’hospital de San Roque on es practica aquesta medicina. Les autoritats donen un suport entusiasta a aquestes iniciatives.

En aquesta línia tenim l’hospital MD Anderson Center de Texas. A part de la medecina habitual es dona una gran importància a l’aspecte emocional del càncer a través de l’acupuntura, l’exercici físic, la nutrició, la musicoteràpia, el massatge oncològic, la psicooncologia, etc. Es tracta d’evitar l’estrès crònic i la depressió severa causada per l’ACTH, el cortisol, l’adrenalina, la noradrenalina, etc., i estimular la síntesi d’hormones amb efecte contrari com l’oxitocina o de la serotonina.

L’estrès i la depressió en el càncer de mama són un gravíssim perill, ja que afavoreixen la metàstasi i agreugen profundament l’evolució de la malaltia. Inhibeixen el suïcidi de les cèl·lules canceroses (apoptosi) que coadjuva a la curació de la malaltia i salva moltes vides. Però si la persona està sota els efectes de l’estrès l’apoptosi deixa de funcionar i posa en risc la vida de la malalta. Combatre’l és tan vital o més que la cirurgia o la quimioteràpia. No tots els oncòlegs en són conscients.

Conclusió: la pau d’esperit, la relaxació i el bon humor són medecines molt efectives i gratis. Gratis del tot, no. No hi ha res gratis a la vida. Ens ho hem de guanyar absolutament tot: la cultura, la salut, l’economia, l’amor...

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte