Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de ASoriano

Amparo Soriano

Professora Historiadora

 

 

Tolerància




Aquest estiu el World Pride s’ha celebrat a Madrid, i una vegada més hem pogut comprovar que algunes paraules utilitzades en entrevistes, comentaris televisius i reportatges fugen del seu significat original. El “mestre de tendències” de torn n’inventa una i la imposa, la resta és imaginable: es converteix en un terme a la moda que hom pot col·locar en qualsevol conversa i quedar d’allò més bé. I l’exemple es multiplica fins que ens fa dubtar de debò d’allò que vol dir realment el vocable.

És cert que la llengua és una cosa viva, però, després d’aquest procés d’introducció, el resultat és, com a poc, sorprenent. Aprofito la celebració del dia, els dies o el mes (no he estat capaç de discernir de què es tracta) del col·lectiu LGTBI per fixar-me en una d’aquestes paraules: tolerància. Tolerància no és respecte ni acceptació, com es podria concloure després de sentir-la un munt de vegades; etimològicament significa suportar, aguantar, patir o perdonar i, evidentment, qui suporta, aguanta, pateix o perdona no respecta ni accepta. Al contrari, aquell que suporta té un poder sobre el suportat, que queda en un segon terme. Qui guanya, en definitiva, és qui suporta, ja que li suposa un esforç acceptar algú diferent.
La persona que tolera ja pot marxar a casa i seure ben tranquil·la amb la convicció de tenir la consciència tranquil·la perquè s’ha mostrat com una persona tolerant! Moltes vegades és només això, mostrar-se tolerant i no pas ser-ho.
D’altra banda, la diversitat és la mateixa per als que es consideren “normals” que per als que consideren “anormals”? On posem la barra mesuradora? Ser comú o habitual és un èxit i ser original una desgràcia? En molts aspectes de la nostra vida no ho considerem així. La tolerància és una virtut del poderós moral, de manera que el tolerat es troba en un segon terme, podríem dir que en una jerarquia inferior.
En època dels romans tolerar suposava una mena de “resignació” davant les desgràcies que no es podien evitar, però que existien ho volguessis o no. Actualment, al diccionari de la Real Academia Española consta com a sinònim de tolerancia tener tragaderas, casa de tolerancia és sinònim de bordell i una zona de tolerancia és un barri amb unes connotacions similars de prostitució i altres negocis relacionats. Poc encaixen aquests significats amb allò que ara la gent entén per tolerància.
No obstant això, hem acabat acceptant aquesta paraula amb uns significats força diferents dels que en principi tenia. I jo no voldria que es tolerés, sinó que s’acceptés i es comprengués allò que no ens agrada simplement perquè no va amb la nostra manera de pensar o de ser.
Acabo amb el que s’ha imposat i una frase de Kofi Annan: “La tolerància és una virtut que fa possible la pau”, tot i que jo crec que la comprensió i el respecte la farien encara més pos­sible.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte