Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

Toni Martí: ets a la llista!

Autor: Eusebi Nomen (Exconseller general)


Donat que els membres del Govern emprenen accions penals contra qui gosa enviar privadament un missatge a un d’ells dient que és a la llista, m’acullo al que estableix l’article 12 de la nostra Constitució i, públicament, expresso de la meva opinió que Toni Martí és a la llista! I tant que és a la llista dels qui han arruïnat Andorra. I tant que és a la llista dels qui han destruït la confiança creada al llarg de moltes generacions de bons andorrans. De fet, la meva opinió és que és a les llistes següents:

1. Martí és a la llista dels qui permeten que un ministre portaveu utilitzi més del 50% del temps d’una roda de premsa del Govern per tractar sobre una querella criminal particular. Fins i tot permet que el ministre portaveu digui, amb la bandera d’Andorra al costat, allò que passarà o deixarà de passar en els tribunals de justícia i les decisions que prendran les autoritats judicials. Un abús dels recursos institucionals i dels signes d’Estat per interferir clarament en un procés judicial particular.

2. Martí és a la llista de persones que permeten que el Govern emeti un comunicat institucional defensant accions particulars d’un membre del Govern. De forma que Martí és a la llista de les persones que convertirien la institució del Govern en una vergonyosa plataforma per a la defensa i el suport d’interessos particulars i privats dels seus membres.

3. Martí és a la llista de les persones responsables d’un partit polític amb majoria absoluta parlamentària, control total del Govern i control total de quasi tots els comuns que permet que una persona declarada per un tribunal penal com a “processada” mantingui un alt càrrec en una institució andorrana. Aquesta setmana hem sentit en boca del ministre portaveu, i en roda de premsa oficial del Govern, el convenciment que una persona processada penalment ha de dimitir d’un càrrec oficial d’una institució andorrana.

Davant d’aquesta declaració en seu oficial, em veig obligat a posar sobre la taula l’existència d’un aute de processament de la secció d’instrucció 4 de la Batllia del dia 29 de febrer de 2016 que declara el senyor Marc Calvet Sala, actual cònsol menor d’Escaldes, PROCESSAT com a autor d’un presumpte delicte major de calúmnies propagades amb publicitat i d’uns presumptes delictes menors de difamació i injúries; la Batllia declara la seva llibertat provisional; i la Batllia declara la seva responsabilitat civil, seguint els formalismes habituals en aquests autes. Una situació de PROCESSAT de l’actual cònsol menor d’Escaldes ratificada pel Tribunal de Corts segons l’aute del 28 de setembre de 2016.

4. Martí és a la llista de caps de Govern que per una banda ataquen per la via penal un ciutadà per considerar injuriós l’exercici de la seva llibertat d’expressar en privat l’opinió que un membre del Govern “és a la llista”, mentre que, per una altra banda, permeten que el cònsol menor de la seva parròquia, membre destacat del seu partit i company professional d’arquitectura, continuï al càrrec, no dimiteixi, ni sigui cessat, estant processat per un presumpte delicte major de calúmnies i uns presumptes delictes menors de difamació i injúries.

5. Martí i Gilbert Saboya són a la llista dels andorrans que han fet un fiasco de tal nivell en les relacions amb Espanya que la setmana passada el president Rajoy hauria convocat Martí a una reunió urgent. Just en el moment en què a Espanya es produeixen unes tensions màximes entre l’independentisme català i Madrid. Un moment en què revifen les qüestions sobre per quina suposada estructura andorrana haurien circulat realment els suposats diners de la corrupció dels dirigents catalans. Parlant de llistes, podria ser que Martí i Saboya fossin a la llista de les autoritats espanyoles relativa a persones que les haurien portat a engany.

6. Martí i Saboya són a la llista de les persones que necessàriament havien de conèixer els documents que sobre BPA haurien circulat entre Andorra, Espanya i l’agència FinCEN abans del gener del 2015. Uns documents que, segons les informacions que m’arriben dels EUA, el FinCEN hauria de fer oficialment accessibles les properes setmanes. Uns documents que evidenciarien la gran mentida de Martí i de Saboya sobre el que realment sabien i el que realment hauria passat abans de les eleccions del 2015 i sobre el veritable origen de l’escàndol BPA.

És impressionant que mentre hi ha raons objectives suficients per posar Martí i Saboya en un seguit de llistes negatives, ells es continuïn posant a si mateixos a la llista dels millors d’Andorra. I s’ho creuen!

Una distorsionada visió de si mateixos que explicaria que Saboya opti per deixar la cartera d’Exteriors però, al mateix temps, es cregui amb el dret de mantenir-se com a ministre sense cartera, o amb cartereta. Una actuació pròpia de qui es considera que és a la llista dels superiors; que és a la llista de l’elit andorrana; que és a la llista dels qui tenen dret a cobrar un sou de ministre, gaudir de passaport diplomàtic, de xofer, de cotxe oficial i d’altres privilegis reservats als superiors. Resulta que Martí pot fer llistes. De fet, no fa altra cosa que llistes de vots, llistes de bons i de mals andorrans. Fins i tot, la llista dels millors andorrans. Però que ningú gosi dir, ni en privat, que ell o un ministre seu són en una llista perquè, aleshores, esdevé injuriós. No crec que faci falta recordar a quin model de govern correspon aquest comportament.

Comentaris: 2

Comentaris

je pense que la confiance detruite est un probleme serieux de l'administration et donc du pays.

Magnífic article. El dit a la llaga, però que no farà cap efecte donat que "ells" son "els millors".
Ja no sé si han perdut tota la dignitat, o es que ja no en tenien quan van entrar a la política.
El reultat és el mateix. Uns ciutadans dominats reaccionariàment de forma totalitària.
Ells i els seus acòlits, van fer "llistes" quan van ensorrar BPA.
Ells sí que tenen llistes !!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic