Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Pol Bartolomé

Pol Bartolomé

Cap de llista de la candidatura territorial de Concòrdia + Desperta Laurèdia

 

 

Tradició i innovació
Malgrat la contribució majúscula del sector primari en el desenvolupament socioeconòmic d’Andorra, l’agricultura i la ramaderia són sectors que massa sovint han quedat relegats en un segon pla del debat públic. Des de la candidatura de Concòrdia+DespertaLaurèdia som partidaris de posar en valor aspectes del sector primari que entenem que són crucials en l’actualitat. 

En primer lloc, estimular el sector primari i mantenir-ne l’activitat és crucial en el debat sobre el creixement urbanístic. En efecte, els que es dediquen a l’agricultura i la ramaderia fins ara havien cuidat de les seves terres mantenint una activitat andorrana tradicional. Actualment, però, la inflació i l’increment dels costos de producció han reduït significativament els marges de benefici del sector. En un context com l’actual, en el qual els incentius pel totxo són tan elevats, si volem mantenir un creixement urbanístic ordenat i sostenible, és imprescindible que cuidem el sector primari. En cas contrari, per agricultors i ramaders cada cop serà més temptador abandonar una activitat poc lucrativa en favor de la construcció d’immobles, on els beneficis són molt més amplis. Per això, des de la candidatura de Concòrdia+DespertaLaurèdia estudiarem noves polítiques de subvencions públiques per al sector agrícola i ramader que permetin enfortir-ne la perdurabilitat econòmica i la sostenibilitat.

En segon lloc, el sector agrícola continua depenent majoritàriament del cultiu del tabac (el 70% de la producció agrícola, aproximadament). En aquest sentit, l’adopció de l’Acord d’associació implicarà una reducció gradual i progressiva dels ingressos provinents de les importacions del tabac, a comptar a partir del vuitè any de l’entrada en vigor de l’acord. De retruc, el manteniment de les subvencions actuals que ofereix el govern per garantir la supervivència del sector, corren perill de desaparèixer. Per això, reclamem l’elaboració d’un pla estratègic d’àmbit nacional que prevegi l’adopció de mesures concretes i valentes per a promoure un autèntic procés de substitució dels cultius del tabac, explorant opcions alternatives com, per exemple, la vinya. També, potenciarem la creació d’un mercat tradicional gratuït i obert als petits productors i promourem el consum de productes locals mitjançant una modificació de la llei d’economia circular i agafant d’exemple el projecte de cooperativa a Canillo. 

Finalment, no podem menystenir la importància del sector ramader en un context d’escalfament global com l’actual. Benentès, la cabana d’oví i cabrum és un bestiar essencial en la neteja del sotabosc, per la millora forestal i la prevenció d’incendis. En aquest sentit, continuarem estimulant el relleu generacional oferint noves formacions destinades als professionals del sector ramader i agrícola. Compte tingut del valor indiscutible del sector primari andorrà, donarem suport a la transhumància com a pilar del patrimoni cultural immaterial d’Andorra. 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic