Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de namador

Noemí Amador

Consellera general Andorra Endavant

 

 

Transparència, el pilar de la democràcia
En la societat actual, si no m’equivoco, la transparència és considerada un dels pilars fonamentals de la democràcia i del bon govern! És un valor democràtic clau que ha estat alçat com a essencial per a una societat justa i equitativa. Però, paradoxalment, ens trobem en una situació en què la persona que ha promogut aquesta transparència a Andorra es troba ara en el banc dels acusats. Parlo de Carine Montaner. Què podem entendre d’això? És el món a l’inrevés? Sorprenentment o no, em demano, vist el que està passant, si la transparència és un possible catalitzador d’una realitat contrària als valors democràtics.
Vivim en un món on la informació és manipulada? Vivim en un món on els interessos personals sovint es posen per sobre del bé comú? Pot semblar que ens trobem davant d’una paradoxa! La transparència promoguda pel nostre Manual Digest i per la nostra Constitució, normalment un element clau d’una societat moderna llunyana de la corrupció, pot convertir-se en el fonament d’un món al revés, on la veritat es distorsiona i els principis ètics són subvertits?
En política, com en la vida, són els actes els que compten realment, és ser coherent entre el que es diu i el que es fa. Quin sentit té que l’expresident del grup parlamentari liberal, ara membre del partit Acció i actualment ambaixador andorrà a l’ONU, el Sr. Ferran Costa, acusi Carine Montaner de “revelació de secret” per uns salaris públics i que hagi votat a favor de la publicació dels mateixos salaris al web del Consell General? Quin sentit té que el grup polític del Sr. Costa hagi impulsat la Llei de transparència quan, ells mateixos, estan perseguint i intenten condemnar Carine Montaner per revelació de secret? Quan posem les paraules les unes al costat de les altres “salaris públics secret” podríem pensar: és una broma, oi? Aquesta aparent contradicció posa en dubte la sinceritat dels actors polítics i el seu compromís amb la transparència real. Resulta difícil entendre per què hi ha aquesta incoherència. Què està passant? Per mi, a l’inrevés, és el que determina la credibilitat i la confiança dels ciutadans.
Hi ha moments a la vida en què la injustícia revela la crueltat de certes persones,  la valentia i la bondat d’altres i la covardia d’alguns amagant-se darrere del silenci com a còmplices del que està passant. Són moments difícils on els principis de transparència, la Justícia amb una gran J són sacsejats fins als seus fonaments més profunds. És en aquests moments que la nostra consciència ha d’elevar-se, que la nostra veu ha de fer-se sentir, que la nostra acció ha de desplegar-se. És en aquests moments que hem de posar-nos drets, solidaris, per combatre la injustícia allà on es trobi. Quantes persones que ha ajudat en el passat s’han alçat per defensar-la? Quants han manifestat obertament el seu suport públicament? I, sobretot, quants han reflexionat profundament abans d’expressar-ho? La mesura en les paraules, la cautela en les paraules, potser, indica una realitat més profunda. 
Escric aquest article amb el cor adolorit, ple d’indignació davant la injustícia que pateix Carine Montaner, una persona amb qui comparteixo la mateixa visió de fer política. Tot i les pressions i l’assetjament polític, ella ha mantingut la seva lluita per la transparència i la Justícia, demostrant una fortalesa admirable. La seva integritat i coratge són un exemple per a tots nosaltres, i és lamentable veure-la injustament acusada i calumniada. Per això vull expressar el meu suport incondicional a la persona més integra que conec, que ha estat víctima d’atacs mediàtics, pressions polítiques i assetjament injustificat a causa de les seves posicions valentes i del seu compromís indestructible amb la transparència, la Justícia i la democràcia. Carine Montaner encarna valors de generositat, determinació, realisme i sinceritat. Té una claredat d’idees notable, una visió justa, una fortalesa de caràcter, una cultura i una intel·ligència indiscutibles. És una persona íntegra, potser massa per a alguns.
Aquests atacs no només són una injustícia envers ella com a individu, sinó també un atac als valors fonamentals de la nostra societat. La transparència, la Justícia i la democràcia són els pilars sobre els quals es fonamenta el nostre sistema polític i social. Els atacs contra la Carine Montaner no són només una amenaça per a ella, sinó per a tots nosaltres.
Estic profundament preocupada pel fet que aquestes injustícies puguin succeir en la nostra societat. Vivim en un món on sovint se celebren la democràcia i la transparència com a valors sagrats, però on aquests mateixos valors sovint són vulnerats i ignorats. És hora que obrim els ulls a la realitat del que passa al nostre voltant. És hora que ens posem drets per defensar aquests valors, per defensar la Carine Montaner, per defensar la transparència, la Justícia i la democràcia.
Aquests esdeveniments ens han de fer reflexionar sobre el món en què vivim i sobre els valors que defensem. Realment estem disposats a tancar els ulls i viure en un món a l’inrevés? És hora de reflexionar seriosament sobre aquestes qüestions. Actuem en conseqüència per preservar els principis fonamentals de la nostra societat!

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte