Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ferran Costa

Ferran Costa

President del Grup Parlamentari Liberal

 

 

Treballem per la pau




La política internacional és difícil d’explicar. Tenim mètodes com la geopolítica que busquen comprendre la realitat, però sovint els fets són tan complexos que s’escapa a l’abast del raonament. En aquest context contemplem com ha esclatat un conflicte bèl·lic a Europa. 
Fa uns dies Rússia va emetre un comunicat on reconeixia la independència de dues regions d’Ucraïna: Donetsk i Lugansk. Doncs bé, seguidament, el president rus va confirmar el pitjor temor quan anunciava el seu desplegament militar per pacificar-ne la zona.
Cal destacar que el conflicte ve de llarg. Ja el febrer del 2014 Rússia va annexionar-se Crimea, península a la zona sud-est d’Ucraïna amb l’argument de protegir la gran comunitat russa resident a la zona.
Doncs bé, vuit anys després de la primera incursió, ara es reedita el conflicte amb l’avançament rus cap al continent europeu a través d’Ucraïna. Aquest fet, lamentablement, ens porta a concloure que estem davant l’amenaça de seguretat i desestabilització més gran a Europa des de la II Guerra Mundial.
Un fet que demostra la gravetat d’aquests esdeveniments, és que dos estats membres d’una mateixa organització supranacional, com és l’Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), s’ataquen entre ells. Això crea una confrontació sense precedents entre dos blocs mundials, l’occidental i l’asiàtic.
En aquest context, en el marc de la 21a Reunió d’hivern de l’OSCE-PA, he intervingut com a cap de la delegació andorrana defensant la via diplomàtica com a únic mètode per a la resolució de conflictes al segle XXI. En el meu discurs davant el Comitè Permanent he fet una crida a totes les parts perquè iniciïn un diàleg i facin ple ús dels canals diplomàtics i dels mecanismes internacionals per trobar la manera de desescalar el conflicte i evitar el patiment de la població.
A més a més, he condemnat fermament l’ús de la força i he emplaçat que les parts implicades respectin els principis del dret internacional, la Carta de les Nacions Unides i l’Acta Final d’Hèlsinki.
Aquesta intervenció davant de la resta dels caps de delegacions dels 57 països que formen part de l’OSCE, ha estat possible gràcies a la representació internacional del nostre país. En aquest punt, vull subratllar la importància que té per al Principat d’Andorra la participació en aquests fòrums internacionals on fem escoltar la nostra veu i ho fem en igualtat de condicions que la resta de països.
La nostra petitesa en extensió i idiosincràsia no és un obstacle per defensar fermament els nostres principis democràtics i socials. Som un actor amb veu i vot a l’escena internacional, on en tot moment defensem la nostra neutralitat.
Davant els fets de les darreres hores hem d’elogiar i donar suport a la tasca dels organismes internacionals que han treballat i continuen treballant incansablement per garantir la pau i la seguretat del continent europeu. Especialment valuosa és la tasca de l’OSCE, que ha estat present fins a l’últim moment amb una missió especial de seguiment sobre el terreny a Ucraïna.
Els polítics tenim al davant el repte geoestratègic més gran a Europa des de la II Guerra Mundial. Els fonaments assentats fa més de 75 anys per garantir la pau i crear una societat moderna, solidària i en què la resolució de conflictes sempre es basi en el diàleg, no poden saltar pels aires.
Finalment, vull remarcar que des de la delegació del Consell General d’Andorra a l’OSCE-PA seguirem actuant incansablement per defensar els principis que ens han portat el període més llarg de pau a Europa.

 

 

 

 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte