Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Mateu

Meritxell Mateu

Assessora d'empreses

 

 

Tres noms i una sola emissora

Tres noms i una sola emissora
Llegia en l’excel·lent llibre de Maria Jesús Lluelles Les ràdios andorranes. Una qüestió de sobirania, que ara fa 53 anys, el novembre del 1965, el publicista Havas, mitjançant contracte va canviar el nom de Ràdio de les Valls per un de més comercial, Sud Ràdio.
I és que aquesta ràdio, que en un inici es va anomenar Andorradio i estava operativa des del 1954, no va entrar en funcionament fins a l’estiu del 1958 com una aposta de De Gaulle per a contrarestar la influència episcopal i espanyola a través de Ràdio Andorra. Sembla que els coprínceps ho tenien clar: una ràdio per a cadascun!
Però qui no ho va veure amb bons ulls va ser el Consell General, en una Andorra que estava despuntant i creixent. El Consell era molt conscient del poder i de l’amplitud d’informació que atorgaven les ones. I tenir en sòl andorrà dues concessions sense poder influir ni en la programació ni en l’ús de la llengua no era benvingut. Sobretot sabent que els dos coprínceps i afins tenien uns interessos amb aquestes ràdios molt diferents a les dels habitants del país.
Malgrat tot, l’estiu del 1958 Andorradio comença a emetre des d’Encamp i de manera provisional, amb l’única autorització dels coprínceps –francès i episcopal– i dirigint-se al mateix mercat que el de Ràdio Andorra. És a dir, fora de les fronteres andorranes, i especialment al sud de França.
Això explicaria el canvi continuat de nom! Val a dir que competir amb Ràdio Andorra no era fàcil! Ràdio Andorra era una emissora consolidada al mercat de la radiodifusió des de feia anys i l’arribada d’Andorradio confonia oients i patrocinadors.
Aleshores, Andorradio va passar a anomenar-se Ràdio de les Valls. Però el fet és que aquest canvi de nom tampoc va ser un revulsiu, ni de bon tros! L’ombra de Ràdio Andorra era massa gran i com que ambdues emissores competien en un mateix mercat, la joveneta Ràdio de les Valls en sortia perjudicada. A la llum dels arxius consultats i dels documents publicats, es veu que tothom es feia un embolic per saber de qui era tal o tal programa, i que Ràdio de les Valls perdia audiència. Per això es va optar per a tornar-la a batejar de nou, ara amb el nom de Sud Ràdio. Quedava clar que l’objectiu era la implantació, la consolidació i la influència d’aquesta ràdio a tot el sud de França. Per això, potser, el darrer nom escollit havia de trencar tota referència a Andorra i apel·lar directament els oients francesos. D’això en fa 53 anys, i Sud Ràdio encara emet. Ara ho fa en FM i des de París. Val a dir que  malgrat néixer coixa i amb un propòsit diferent al qual la va fer créixer, ha sobreviscut a les diferents transformacions radiofòniques. Va ser traslladada a França en dues fases: primer, arran del tancament de les ràdios, el 1981, i després el 1988, amb el trasllat dels darrers treballadors que quedaven a Andorra i a Tolosa.
Al Principat,  Andorradio, Ràdio de les Valls i Sud Ràdio ens deixa el record del símbol de les dues antenes, plantades majestuoses durant molts anys al costat de l’edifici del cap del port. I ens deixa sobretot de llegat tots els emissors de diferents potències i l’edifici emblemàtic del pic Blanc, situat a 2.500 metres i inaugurat el 1964.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic