Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Manel Sansa Garal

Manel Sansa Garal

Lliurepensador

 

 

Tribulacions i peripècies de la ‘capitosta’
La cònsol Marsol, just encetat el mandat, es delega la conselleria de Circulació. D’ara endavant, serà Superconsellera. Provà de fer-se’n capaç mitjançant dos comissaris polítics, però no se’n va sortir. Ara s’ho pren molt a la valenta amb l’afegit d’una contractació mediata i mediatitzada, s’il vous plait. En qüestions d’estructuració interna i referent a càrrecs de responsabilitat sota el seu control, no s’ha tallat ni un pèl.  À tout seigneur, tout honneur!

Haurà de sacrificar hores i dedicar profusos esforços per comprendre l’entrellat, la complexitat del servei de Circulació, amb abundor de tasques i obligacions, on pot enfangar-s’hi fins als genolls. Amb un panorama poc afalagador, ha decidit contractar un home que li serveixi de paravent, de sac dels cops. Una persona, tot sigui dit, amb bones referències i adient per endossar el càrrec de director de Mobilitat. Funció summe del servei de Circulació, per damunt del cap de servei actual, que gaudeix d’un currículum de mèrits i treball aferrissat palès, amb 30 anys d’antiguitat i 11 anys com a màxim responsable. Una situació que en diuen “sortir del foc per caure a les brases”.

La senyora cònsol va argüir que calia una persona “competent”; manifestació que desmereix descaradament i menysté obertament l’actual cap del servei. No s’ha molestat a esbrinar ni entendre la complexitat de la carregosa tasca –dedicació i competència necessàries– per comandar el departament. Ella, a la seva! Impulsivitat sense reflexió, i endavant les atxes! Al juliol hi havia 64 efectius a Circulació; els darrers 16 anys n’hi havia una mitjana de 94. Això sol ja retrata la preocupació i sensibilitat de la capitosta.
Antecedents: la contractació d’un director és la darrera baula del recorregut d’un camí d’obstacles. Va assegurar que ja feia un any i mig que ho tenia lligat amb ell, però no és així. El fet prové, presumptivament, d’una insinuació de les més altes esferes. M’explico?  Fa un any i mig, Ella maquinava i rastrejava, amb fruïció. Se li acudí picar molt amunt, fent la provatura d’atreure una figura incontestable, frontera enllà, com –atenció!– el major Josep Lluís Trapero. Sí sí, no es moca amb mitja màniga. Com si lliguéssim els gossos amb llonganisses. Tal com us ho dic. El tempteig va ser un fracàs, ai las! No s’aturà aquí. Després del disgust, va pretendre enrolar un mosso d’esquadra de la Seu d’Urgell, marit d’una de les seves directores a Casa Comuna. Va anar per llana i va tornar esquilada!

Precisió: un diari va publicar –amb tacte– un comentari sobre la contractació del nou director, referint un accident de circulació que ell havia protagonitzat, amb ulterior resultat de mort. La cònsola va dir que ja ho sabia. Dos dies després, en acabat un consell de Comú, el periodista redactor del “comentari” la va informar que al futur director l’havien jutjat per ordenança penal, feia dos mesos, i condemnat a la retirada del permís de conduir durant 6 mesos. Sobtadament, l’Honorable s’enfilà escales amunt. Telefonà al nou director, apressant-lo a portar-li còpia de la sentència. Ho deixarem aquí.    

Per deixadesa o laxitud, socialment, es desconeix la ingent feinada i càrregues que assumeixen el cap del servei, els sotsoficials, els caporals i el conjunt dels mal anomenats agents de Circulació; tots ells no tan sols es dediquen a dirigir, amb professionalitat, la circulació de vehicles i a imposar multes. Cal saber que es fan càrrec de la custòdia d’edificis oficials i de persones, acudeixen a atendre accidents de trànsit, fan vigilància i protecció –diàriament– a tots els centres educatius, controlen permanentment –24/24 hores– els carrers de la parròquia, gestionen el servei de grua per fer més fluid el trànsit rodat, atenen els ciutadans al despatx central, administren el conjunt dels serveis, programen i preveuen les actuacions necessàries...

Malgrat les anècdotes, més o menys hilarants, és lloable la voluntat d’atènyer l’excel·lència en qualsevol àmbit, però la substitució serà allò de canviar per deixar-ho tot tal com era. Dos galls en un galliner, cap dels dos canta bé! 

Gesticulacions brodades d’exquisideses, periple èpic i tràfec desembocat. La donna è mobile, qual piuma al vento, muta d’accento, e di pensiero.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic