Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Carme Soler Castellà

Carme Soler Castellà

Historiadora de l’art

 

 

Un ambaixador excepcional: Javier Balmaseda

Un ambaixador excepcional: Javier Balmaseda
Una calorosa tarda del mes de juliol vaig anar a veure l’Aminda a la seva galeria Taranmana. Allí també hi havia el Javier Balmaseda. No el coneixia personalment, i només tenia coneixement de dues de les seves obres. Una, per haver estat exposada a la Biennal de Venècia representant Andorra i l’altra, per haver estat presentada a ArtalRoc.
Aquella tarda vam estar parlant més de tres hores sobre art i cultura en general. Van quedar moltes coses al tinter, però no vam quedar per a una altra tarda.
Curiosament, al cap de pocs dies i en la mateixa situació que l’anterior vam tornar a coincidir al mateix lloc. La conversa d’aquell dia es va centrar en la seva obra. Em va sobtar la intel·lectualitat de Balmaseda, el compromís amb la seva obra i la seva sensibilitat.
I ara sí, el pròxim dia vam quedar a l’estudi ubicat a Andorra la Vella. Desconeixia totalment la seva obra, tret de les obres mencionades anteriorment. Pintures i dibuixos omplen el seu estudi. En veure-les em va impressionar i interessar molt. Aquella tarda, entre les converses m’enriquia intel·lectualment i visualment. Gràcies, Javier.
El seu treball és meticulós, sota una tècnica molt acurada que resulta dels seus estudis, l’experimentació i la constat exigència. Però no menys captiva el concepte i intenció de l’obra que, mitjançant analogies entre animals o objectes i societat i individu presenta amb clau d’art reflexions que amb subtilesa evoquen al sentiment col·lectiu. Ell s’ha apropiat amb les seves obres de conceptes intel·lectuals i col·lectius, creant-ne noves premisses. Creació en estat pur que ha enlluernat el món de l’art contemporani. Em va alegrar saber que la seva obra atreu l’interès internacional puig que exposa amb regularitat a Espanya, França, Itàlia, Xina i Corea del Sud. Compartint, en algunes ocasions, espais expositius amb artistes contemporanis consagrats. També ha despertat l’interès de crítics i estudiosos que dediquen assajos a la seva obra. No m’estranya, Balmaseda és excepcional.
Javier Balmaseda viu a Andorra des de fa vint anys i així ho presenta quan va les exposicions d’arreu. Art contemporani i Principat d’Andorra. Aquest fet em va fer pensar en quin gran ambaixador té Andorra. I amb aquesta reflexió em va venir el record d’una conversa amb el meu professor i mentor, Andrew Svedlow, que a principis dels anys noranta a Nova York em va dir: “Sé de l’existència de Catalunya per Pau Casals, Joan Miró i Antoni Tapies”. I hi va afegir. “Teniu uns ambaixadors de luxe perquè amb ells es dona a conèixer el país amb l’exquisidesa de la cultura [abans de les Olimpíades del 92 Barcelona i Catalunya eren quasi desconegudes als EUA]”.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic