Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Marta Pujol

Marta Pujol

Vocal del comité executiu del PS

 

 

Un dret fonamental
L’expressió “drets fonamentals” està recollida en diversos vocabularis sobre filosofia del dret, relacions internacionals i dret constitucional. En els àmbits de la cooperació i els drets humans, està definida com el “conjunt de drets humans bàsics, de caràcter universal, inalienable i inderogable, basats en els valors de la dignitat, la llibertat i la igualtat, que es troben recollits en les constitucions o altres normes jurídiques bàsiques dels estats, o en tractats internacionals, i gaudeixen de protecció jurisdiccional”.
La nostra Constitució s’hi refereix en el capítol tercer del títol II, que inclou els drets a la vida, a la integritat física, a la llibertat i la seguretat, a la jurisdicció i l’assistència lletrada, a la informació i la comunicació, o de reunió i de creació d’organitzacions empresarials i sindicals, entre d’altres. El dret a un habitatge digne, expressat en l’article 33, s’inclou en el capítol cinquè, Dels drets i principis econòmics, socials i culturals. 
En el debat sobre habitatge del cicle 30 anys de Constitució. Mirant cap al futur, vaig tenir l’oportunitat de debatre amb el  raonador del ciutadà, Marc Vila, sobre el dret a l’habitatge, i de compartir la meva opinió amb el públic assistent a la sala de Les Fontetes de la Massana. D’entrada vam constatar que la nostra societat està immersa en una problemàtica similar a la de les grans ciutats europees, però que a Andorra afecta tot el territori. En el context de la UE, l’any passat el Parlament va encarregar a la Comissió Europea i als estats membres que consideressin el dret a un habitatge digne com a dret fonamental i que adoptessin disposicions legals per garantir-lo. Tenint en compte que aquesta qüestió també ens afecta de ple, que estem negociant un acord d’associació amb la UE i que la nostra legislació ja s’adapta actualment a l’europea, cal que adoptem mesures més valentes en matèria d’habitatge i que fins i tot ens plantegem una reforma de la Constitució per incloure’l en el capítol dels drets fonamentals.
Quan es va redactar la Carta Magna, la societat andorrana i els responsables polítics potser estaven més preocupats per refermar la sobirania d’Andorra i establir l’organització institucional, perquè aquests eren els motius principals que van portar a promoure i defensar la necessitat de dotar el país d’una Constitució escrita. Ara les preocupacions i les necessitats estructurals de la societat han canviat, i també ens podríem plantejar una actualització del text constitucional perquè garanteixi amb més claredat els drets humans. 
La visió del Partit Socialdemòcrata sobre aquesta qüestió és clara i en el debat Habitatge i Constitució va quedar palès que en gran part és compartida pel Raonador del Ciutadà: tant si volem reformar la Constitució com si no, cal regular el dret a gaudir d’un habitatge digne des dels poders públics, tal com diu –de moment– l’article 33. Per tant, és necessari intervenir aplicant un conjunt de mesures que, si més no, permetin a les famílies, a les generacions més joves, a la gent gran i la de mitjana edat, als assalariats, a les persones que treballen per compte propi, a les petites empreses, a tothom que viu i treballa a Andorra, continuar el seu projecte professional i de vida aquí, i no haver-se’n d’anar a un altre país per poder-se permetre pagar un lloguer o una hipoteca amb els guanys de la feina. 
Correspon als responsables públics de tots els àmbits –Govern, comuns, Institut Nacional de l’Habitatge...– treballar per garantir aquest dret, i ho haurien de fer escoltant totes les parts afectades: llogaters, propietaris, associacions de residents, associacions de joves, sindicats, patronals i altres representants de les persones i famílies afectades per aquesta crisi. 
Fins ara, les parts que la pateixen de manera més crua i directa no estan prou representades en els fòrums de discussió i ningú no els dispensa l’atenció que mereixen. Tothom té dret a defensar els seus interessos i pot tenir una part de raó en aquesta problemàtica, però el dret a un habitatge digne és bàsic i prioritari.  

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic