Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

Un ministre, un disc dur, un narco i unes mentides
Sabeu quina és la relació entre el ministre Xavier Espot, un disc dur d’alta capacitat i un narcotraficant? Us avanço la resposta: que Espot no té cap problema en mentir al poble andorrà. Això sí, des de l’escenari d’un acte social envoltat de padrins i posant cara de bon minyó. 

Analitzem la capacitat d’engany del ministre Espot:

1. El narcotraficant.

La setmana passada un home estranger, en presó preventiva a Andorra per un suposat delicte de narcotràfic de 228 grams de cocaïna va rebre un permís de la Justícia andorrana per anar a un hospital a Espanya. El reclús va ser acompanyat per la policia andorrana fins a la frontera del riu Runer, on va ser posat en llibertat per anar, tot sol, fins a un centre mèdic espanyol per rebre un suposat tractament que no podia rebre a Andorra. I, oh, sorpresa, no se l’ha tornat a veure per Andorra. El ministre va declarar que “tot plegat és part de les conseqüències indesitjades per la manca d’un conveni internacional amb Espanya i França per donar empara i acompanyament a les forces policials estrangeres”. És a dir, que la policia andorrana no va poder escortar l’acusat de narcotràfic en territori espanyol, degut al fet que no existeix un conveni internacional que permeti a la policia andorrana actuar dins del territori espanyol. Per tant, el mateix ministre posa en evidència que la policia espanyola tampoc es pot passejar per territori andorrà com si estigués a casa seva.

2. El disc dur d’alta capacitat.

Deu dies enrere, una excel·lent investigació periodística va posar sobre la taula el fet que dos policies espanyols van anar a l’ambaixada d’Espanya a Andorra on es van reunir amb dues persones d’un banc intervingut per l’INAF –sense la presència de cap autoritat judicial ni administrativa andorrana– i van rebre un disc dur d’alta capacitat amb dades de comptes bancaris. 

Confrontat amb aquests gravíssims fets, el ministre es va intentar treure les puces de sobre  amb l’argument següent:

–Que el seu ministeri no tenia cap notícia d’aquest intercanvi de dades bancàries a l’ambaixada espanyola.

–Que suposava que s’hauria fet per mitjà d’una comissió rogatòria judicial.

–Que a Andorra hi ha separació de poders i que el seu ministeri no té per què saber què va passar amb la comissió rogatòria.

I això és una enorme mentida. En primer lloc, qualsevol expert en dret (i el ministre és batlle en excedència) sap que és precisament Govern qui tramet les comissions rogatòries judicials. Sempre s’havia fet per via diplomàtica i actualment és el departament de Justícia i Interior qui tramet les comissions rogatòries internacionals.

Em pot explicar el ministre com pot tenir la cara dura d’utilitzar el fals argument de la separació de poders i deixar entendre que sigui la Justícia qui tramet les comissions rogatòries, quan és responsabilitat del seu ministeri? Senyor Espot, una mica de respecte al poble sobirà, i fixi’s la poca intel·ligència de la seva mentida:

–En el cas del narcotraficant, vostè reconeix que no existeixen convenis internacionals que permetin a les policies d’Andorra i d’Espanya passejar-se lliurament per territori estranger.

–En el cas del lliurament de dades bancàries a l’ambaixada espanyola, vostè apunta que s’hauria fet per comissió rogatòria però que el seu ministeri no en sap rés. Quan la realitat és que el seu ministeri és qui fa la tramitació de les comissions rogatòries. S’adona que la seva mentida no passa de nivell de pati de primària?

–Sap el pitjor? Que dos dies més tard, la premsa va posar sobre la taula un seguit de correus electrònics entre la policia espanyola i empleats del banc intervingut per l’INAF que evidencien que l’intercanvi de dades bancàries es va fer sense comissió rogatòria.

Senyor Espot, vostè ho sabia, vostè ha mentit i vostè està trigant en dimitir pel mal que ha fet al poble andorrà.

I si algú en té dubtes, que no deixi de llegir els documents que sortiran al llarg de la campanya electoral...

Comentaris: 2

Comentaris

Em queda clar que el meu vot serà seu. Des de Soldeu, en tindrà uns quants.

A hores d'ara els ciutadans andorrans encara no saben (ni la majoria vol saber) la situació real del país. Prefereixen viure contents i enganyats.
En front d'aquesta gent voluntariament desorientada i despistada actua un col.lectiu professional ben conscient i desesperat.
Ho han empestifat tot de tal manera que no els queda cap més sortida que conservar el poder al preu que sigui. Ara mateix no es poden permetre el luxe de perdre el control de les estructures d'Estat.
Per tant, ara els toca repetir majoria absoluta com sigui... i al preu que sigui.
Ho ha aconseguiran ?.
Sí, no en tingui cap mínim dubte.
I sap perquè ?.
Perquè tots ells van a la una, no poden tenir cap altre estrategia que estar tots units davant del precipici, davant del perill que s'aixequin estores.
Ara nomès poden xutar la pilota endevant, resar que el poble continui enlluernat amb un candidat pantalla, i que els votin una altre nova legislatura,... cosa que els hi pinta molt bé.
I sap perquè ?.
Perquè les lleis electorals bufen al seu favor.
I sap també perquè ?.
Perquè la oposició política està molt dividida i enemistada (i més que ho estarà).
"Divide et impera (divideix i governaràs)"
Li sona aquesta frase del Julius Cèsar ?. Doncs, això.
Als propers quatre anys Andorra li tocarà baixar definitivament del nùbol. S'hauran acabat els seus temps de paradís fiscal, de refugi de veïns. S'acosten temps d'un IGI per sobre del 15%, un IRPF per sobre del 30 %, una CASS per sobre del 35%, rebuts de la llum i d'aigua desorbitats, pensions més baixes, deute pùblic desmadrat,...
Llavors tocarà purgar pecats... estarem contents i enganyats. Tot seran escuses de mal pagador... però colaran amb elegància davant dels micros. Són uns genis.
Senyor Nomen, vostè pot tenir totes les millors intencions pel país... però no n'hi ha prou. El peís és com és.
Senyors votants despistats, sigueu benvinguts a la caverna.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic