Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ludmilla Lacueva Canut

Ludmilla Lacueva Canut

Escriptora

 

 

Un Nadal per recordar




Anem enfilant els últims dies d’aquest any 2020 que tots tenim moltes ganes de deixar enrere. Més que mai les festes de Nadal ens serviran per apreciar els bons moments que puguem passar amb els nostres éssers estimats i gaudir d’aquests bocins de felicitat que ja hem vist que amb aquesta pandèmia poden ser efímers.

Recordo amb nostàlgia l’alegria de rebre les postals nadalenques que m’enviaven familiars i amics que tenien un lloc especial a la llibreria del menjador. Uns dissenys que aniran evolucionant en les dècades següents. Els hotels andorrans també tenien aquesta preciosa tradició i cal destacar la imaginació dels dibuixants i il·lustradors que any rere any creaven petites joies d’art.

L’hotel Balneari Muntanya, propietat d’Ermengol Sangrà (1895-1962) i de l’Antònia Font Caminal, ens felicitava les festes amb un dibuix de J. Massip amb un cuiner que perseguia un gall que no es deixava agafar, imprès per la Llibreria Antonio Figueras de Tàrrega; l’Andorra Park Hotel ha tingut el privilegi de comptar amb el nostre estimat i gran artista Sergi Mas que ha sabut copsar la veritable essència de les nostres tradicions i usos i costums amb uns paisatges i personatges de conte. Alguna nadala d’aquest emblemàtic establiment també havia confiat amb la col·laboració del pintor olotí Jaume Casas Sargatal (1902-1963) amb personatges vestits amb hàbits tradicionals que sostenien galls i cistelles amb conills i ous; L’enyorat Hotel París-Londres desitjava les festes de la mà dels encantadors dibuixos de Joan Ferrándiz; l’Hotel Rosaleda anunciava que les festes s’havien de passar al seu establiment, una nadala amb una fotografia de l’hotel emblanquinat per la neu. Amb els anys, les nadales s’acompanyaven amb anuncis a la premsa on hom podia delitar-se abans d’hora amb els àpats que oferien per la revetlla de Nadal o per cap d’any.

El restaurant La Truita de l’Hotel Andorra Palace, l’any 1974, anunciava el menú per al gran sopar de la nit de Nadal que tindria lloc a partir de les 20 hores. Se’ns fa la boca aigua amb les ostres Bélon, foie gras trufat, porquet al forn o pintada rostida, tronc de Nadal i torrons. Tot plegat al preu de 850 pessetes més el 10%.

L’Hotel Roc Blanc, en la seva constant recerca de l’excel·lència, ens proposava un menú per a gastrònoms per a l’última nit de l’any 1974. Un sopar espectacular amb llagosta Fra Siavolo filet ex-Rothschild, chaverins raïms de la sort, Saintagneau Rosé acompanyat amb Wantz Beaujolais Vins Âgés, Xampany Charles Heidsieck Brut, cafè moka i licors. Un sopar amenitzat pel conjunt musical Renacer.
En aquest últim article de l’any, aprofito per desitjar-vos, estimats lectors, un bon Nadal i unes felices festes esperant que el nou any 2021 ens aporti més alegries, tranquil·litat, i sobretot salut per a tots.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte