Andorra va acollir la setmana passada la primera ronda de negociació d’un futur acord amb la UE sobre diversos aspectes relatius a la gestió de les fronteres. Aquest acord ha de permetre que els nacionals andorrans i tots els residents a Andorra (siguin nacionals de la UE o nacionals de països tercers), ens puguem moure per l’espai Schengen sense que se’ns apliquin els controls previstos per la UE a les seves fronteres exteriors (controls EES i controls ETIAS, per exemple). L’acord permetrà que puguem gaudir d’aquesta llibertat de moviment sense haver d’esdevenir un Estat membre de la UE o un Estat membre de l’àrea Schengen. A canvi d’això, haurem de col·laborar en la prevenció dels riscos que certes persones poden suposar per la mateixa UE i l’àrea Schengen.

Aquesta col·laboració es basarà previsiblement en el fet que afegim als procediments d’autorització de noves residències a Andorra per a nacionals de països tercers, una comprovació de seguretat basada en el contingut de les bases de dades de seguretat de l’àrea Schengen. Així, una persona que sigui considerada un risc per a l’àrea Schengen no podrà residir a Andorra. Aquesta comprovació va més enllà del que avui en dia exigim en relació amb els antecedents penals i aportarà, doncs, un increment de seguretat per a Andorra. Alhora, assegurem que el dret de circulació que confereix el permís de residència a Andorra no comprometrà la seguretat col·lectiva. Sembla clar que aquest acord serà doncs amplament a benefici d’Andorra, i més encara quan hi ha l’opció que les comprovacions de seguretat les puguin dur a terme França i Espanya per compte d’Andorra, i doncs, sense costos administratius per al Govern.

Però és necessari explicar, com a exemple, en què consisteixen els controls del sistema EES per entendre el benefici que suposa disposar d’un acord específic en aquesta matèria. L’Entry Exit System, o Sistema d’Entrada i Sortida (EES), tal com l’estableix el Reglament 2017/2226 de la Unió Europea, és un sistema que registra sistemàticament les dades dels viatgers de països tercers quan travessen les fronteres exteriors de l’espai Schengen (els nostres punts fronterers són, ambdós, fronteres exteriors de la UE). Aquest sistema substitueix la revisió manual dels passaports, i això permet un control més rigorós de les estades que excedeixin el temps màxim (90 dies) i augmenta la seguretat fronterera a través de la captura de dades biomètriques com les empremtes dactilars i les imatges facials.

El Reglament de l’EES exclou els nacionals d’Andorra, Mònaco, San Marino i el Vaticà, però no ofereix un tractament especial per als residents a Andorra i visitants que siguin nacionals de tercers països. Aquesta situació, que es va anunciar el 2022, va generar preocupació al Govern, ja que la implementació del sistema sense adaptacions significava una revisió sistemàtica de tots els ocupants de cadascun dels vehicles que entressin cap a, o sortissin d’Andorra i, en conseqüència, suposava un col·lapse inevitable a les nostres fronteres, ja que Espanya i França tenen l’obligació d’aplicar-ho, tret que un acord específic no digui el contrari. Aquesta inquietud va motivar l’inici de converses formals entre Andorra i la UE, ja durant el 2022, per tal de buscar solucions ajustades a la realitat andorrana, mantenint la seguretat i facilitant el flux de persones. És indubtable que la bona entesa i l’estatus actual d’Andorra amb la UE, havent conclòs les negociacions per l’Acord d’associació, han possibilitat l’assoliment d’un mandat de negociació específic en aquest tema.

Així, les negociacions que hem iniciat amb la UE arriben després de dos anys de converses preparatòries. El Consell de la UE va publicar el seu mandat de negociació el maig d’aquest any i la Comissió Europea va trametre al Govern la seva proposta inicial de text a l’agost. Poques setmanes després han començat les converses. Hi ha qui parla de negociacions a correcuita. Res més lluny de la realitat. Amb els nostres interlocutors de Brussel·les, París i Madrid hi ha un diàleg pausat, sincer i basat en la confiança mútua. De segur assolirem, conjuntament, un acord específic per a Andorra que assegurarà als andorrans i residents el mateix tracte que als nacionals de l’àrea Schengen pel que fa als moviments per les fronteres, alhora que incrementarà la nostra seguretat interior.