Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Josep Maria Missé

Josep Maria Missé

Soci de Giraffe Strategy

 

 

Un nou big bang en el sector de la salut




S’acaba l’any i tindrem l’oportunitat de llegir diverses opinions sobre l’evolució de l’economia andorrana i de la resta del països del nostre entorn. Una evolució marcada per la crisi sanitària i que, molt probablement, donarà lloc a valoracions i perspectives pessimistes. Crec que a Andorra tenim raons per ser moderadament optimistes, la nostra historia recent ens prova que som capaços d’adaptar-nos a factors externs ràpidament. Una bona  mostra ens l’ha donat el Govern amb la gestió de la crisi en un escenari molt incert: capacitat de reacció, i de rectificació quan ha calgut, i en general moltes decisions encertades. S’ha estat àgil i contundent, i transparent en la comunicació. El moment demanava un esforç públic important i el Govern l’ha pogut fer gràcies a tenir unes finances públiques raonablement sanejades. L’esforç de contenció i racionalització en les despeses, la diversificació dels ingressos, i el canvi de tendència en els dèficits creixents de la primera dècada dels anys 2000, han permès ara injectar molts diners per ajudar directament empreses, autònoms i assalariats. Tot això no hauria estat possible amb l’endeutament del 80% del PIB que hauríem tingut si s’hagués continuat amb la tendència seguida fins l’any 2010. Ara, després de tot l’esforç fet, sortirem de la crisi amb un deute aproximat del 60% PIB. Preocupant però assumible.   
Ara bé, quan parlem d’endeutament no ens podem mirar els números com ho fan la resta de països. Una economia petita  i molt dependent del turisme no es pot permetre nivells d’endeutament gaire alts. Per això des de fa anys es parla de la diversificació econòmica d’Andorra i la necessitat de consolidar nous sectors. Estem veient que els països amb una economia equilibrada i diversificada se’n surten millor, sobretot aquells que tenen capacitat de recolzar-se en el sector industrial. Fa anys que s’estan posant les bases per identificar nous sectors d’activitat. Fa uns dies us parlava dels eSports i l’aposta decidida del Govern impulsant una llei que reguli el funcionament del sector. El pas previ sempre és crear un marc legislatiu i regulatori coherent i segur pels inversors.
La recerca de noves activitats no ens ha de fer perdre de vista sectors que ja són existents al país, que ben acompanyats poden esdevenir motors de diversificació. Sempre en tinc un de present, el de la salut. En els darrers anys han aparegut moltes clíniques i operadors mèdics que ens han permès visualitzar una oferta mèdica emergent. Àmbits com la cirurgia estètica, dermatologia, oftalmologia o teràpies regeneratives, per citar-ne alguns, ofereixen prestacions mèdiques que incorporen una tecnologia i tècniques que abans havíem d’anar a buscar fora de les nostres fronteres.
Per què el sector no s’havia desenvolupat anteriorment? Què ha  donat peu a l’aparició de nous operadors mèdics? L’interès a desenvolupar projectes mèdics a Andorra ve de lluny, però no ha estat fins fa 6 o 7 anys que ha començat a quallar. Les raons són diverses:  una fiscalitat homologable i atractiva –que hem de mantenir–,no disposar d’una oferta local en algunes especialitats, la llei d’inversió estrangera que obre la porta a inversors que en cap cas haurien vingut sota una estructura fiduciària, o una oferta  hotelera que permet generar una proposta de valor al voltant de la sanitat, podrien ser algunes de les raons que han esperonat el big bang del sector.
Des del meu punt de vista ara, amb la pandèmia, ens trobem en un altre moment clau per acabar d’impulsar i consolidar Andorra com a centre de serveis sanitaris. El Govern d’Andorra ha fet una excel·lent gestió de la crisi sanitària, adoptant mesures valentes ràpidament, esdevenint una referència mundial pel cribratge que es va realitzar a tota la població la primavera passada, dissenyant una estratègia de reobertura progressiva de l’activitat econòmica i social. I, encara, els darrers dies s’ha donat a conèixer que es lliuraran tests d’antígens gratuïts a tota la població com una mesura addicional de prevenció per aquestes festes de Nadal. Només cal llegir els comentaris a les xarxes per veure que som l’enveja de molts països. Fins i tot mitjans de comunicació i revistes de prestigi internacional se’n fan ressò. 
Tornem a ser una referència, i de ben segur que això no passa desapercebut pel sector empresarial i els inversors. L’aposta clara i decidida de les autoritats sanitàries per treballar de forma analítica, basant-se sempre en les dades i desenvolupant models predictius ha de servir per atreure l’interès de professionals sanitaris,  d’investigadors i d’empreses farmacèutiques de renom. Una realitat que podem reforçar amb casos  d’èxit de reconeguts professionals sanitaris que s’han instal·lat a Andorra els darrers anys. La diversificació econòmica vol proactivitat pública, sense això no vindran. Més enllà de gestionar aquesta crisi hem de saber aprofitar les oportunitats que ens genera.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

A veure si aquest cop s’aprofita el talent nacional que ha dut a tenir una bona gestió de la crisis

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte