Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de SVela

Susanna Vela

Consellera general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata

 

 

Un nou Institut d’Estudis Andorrans




L’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) ha fet 40 anys i de ser creat per donar suport al programa d’andorranització a l’escola, ha passat a ser un centre de recerca amb personalitat jurídica pròpia, amb el Centre de Recerca Sociològica, el Centre de Recerca de les Ciències de la Terra i els centres de Barcelona i Tolosa.
Al costat de l’IEA trobem altres organismes i institucions de recerca. En l’àmbit públic, el 2005 es crea el Departament de recerca del Govern i el 2008 es regula la recerca universitària. En l’àmbit privat, tenim l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra que, des del 2006, fa recerca aplicada en projectes relacionats amb la sostenibilitat social, econòmica i ambiental d’Andorra.
Actualment comptem amb força grups i línies de recerca però no tenim una política científica clara, un marc legal ni un organisme que estructuri, planifiqui i coordini la recerca existent i que, evidentment, compti amb un pressupost per fer-ho. 
Des del Partit Socialdemòcrata hem reivindicat la necessitat de reforçar la recerca pública reorientant l’IEA. Cal afavorir la cooperació en matèria de recerca a fi d’obtenir estudis interinstitucionals que evitin la dispersió de dades i establir sinergies amb l’empresa privada per promoure la innovació i la recerca. 
Les institucions públiques i privades s’han de comprometre amb la recerca i promoure-la tant a nivell intern d’innovació a les empreses com de finançament de grups de recerca que treballin a la universitat, en altres institucions d’Andorra o de l’estranger i becar la recerca d’estudiants del país.
Els nostres joves cada vegada estan més preparats acadèmicament i son més nombrosos en optar per la investigació. Hem de saber recuperar aquest talent que sovint no retorna al país per falta d’oportunitats i que és tan necessari pel nostre futur. 
Així els discursos que reivindiquen la recerca com una eina fonamental de desenvolupament econòmic i social s’han de fer realitat i per començar cal un centre de recerca nacional i una norma que reguli la recerca.
Cal estructurar la recerca pública, transformant l’IEA en l’agència estatal de recerca i comptar amb una llei de la recerca que ordeni el sistema, garanteixi el desenvolupament i el progrés de la recerca, de qualitat i sostenible a llarg termini, que possibiliti l’intercanvi i la difusió dels coneixements científics i el desenvolupament del personal investigador.
Una institució amb caràcter interdisciplinari que, com a part de la política científica definida pel Govern i en associació amb la universitat, seria la responsable d’identificar, realitzar o encomanar, amb coordinació de les institucions de recerca, les investigacions necessàries per al desenvolupament econòmic, social i cultural. Contribuiria a l’execució i explotació dels resultats d’investigació; ajudaria en la formació per a la investigació i la recerca, crearia i gestionaria equips de recerca o participaria en grups ja existents. Afavoriria el desenvolupament de la recerca duta a terme en altres organismes públics i privats de recerca, universitat i empreses; participaria en projectes de recerca com a centre i amb personal propi o a través de beques de recerca i així conservar, recuperar i atraure el talent; fomentaria la col·laboració entre la recerca pública i la privada; participaria en l’elaboració i aplicació d’acords de cooperació científica internacional i asseguraria la difusió de la documentació científica i la publicació dels treballs.
El Govern hauria de definir i promoure una política nacional en recerca, té la informació –taules de recerca de 2010–, els investigadors, els centres i les institucions de recerca. Un bon reconeixement al treball fet per l’IEA durant aquests anys hauria estat la seva transformació en un centre estatal de recerca, una aposta clara per la innovació i la creativitat i una gran contribució al desenvolupament d’Andorra.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Susanna, una pregunta. Si es transforma l'IEA en un centre estatal, podria continuar optant a participar en projectes europeus, o bé pel fet de no ser de la CEE no hi podria optar?? POCTEFA, CTP,..... ???

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte